Hlavní obsah

Bulhaři kvůli dopingu stáhli své vzpěrače z olympiády

SOFIA

Bulharští vzpěrači nebudou startovat na srpnových olympijských hrách. Jedenáct členů národního týmu mělo 8. června na soustředění pozitivní dopingový test a svaz vzápětí po zveřejnění této informace oznámil, že do Pekingu nikdo z reprezentantů nepojede.

Článek

V moči osmi mužů a tří žen byly nalezeny stopy anabolického steroidu methandienonu. I když ještě nejsou známy výsledky analýzy kontrolního vzorku, svaz sáhl k radikálnímu řešení a rozhodl se zrušit účast týmu na olympiádě. Tam se kvalifikovalo 13 bulharských vzpěračů.

Bulharský olympijský výbor svolal na pondělí schůzku vedení, na níž se bude skandál projednávat, nařídil dopingové zkoušky všem adeptům startu v Pekingu a vyslovil se pro mnohem tvrdší postihy. Pokud se 11 dopingových případů potvrdí, bude to velká rána v boji Bulharů za očištění jména po sérii trestů za užívání zakázaných látek před minulou olympiádou v Aténách.

Mistr světa z loňského roku Ivan Stoicov, který byl mezi přistiženými, považuje celou aféru za provokaci. "Jsem v šoku, myslím, že celé je to nějaká provokace. Pokud mě potrestají, skončím s tréninkem a začnu dělat něco jiného," citovala ho bulharská tisková agentura BTA. Testem neprošel ani Veličko Čolakov, bronzový olympijský medailista z Atén v supertěžké váze.

Bulhaři nejsou mezi vzpěrači první, kdo mají problém s dopingovou aférou. Před deseti dny dostalo 11 řeckých vzpěračů dvouletý trest za nález anabolického steroidu methyltrienolonu při mimosoutěžní kontrole na začátku března. Vzhledem ke skandálu hrozilo celé reprezentaci vyloučení z olympijských her, ale mezinárodní federace k němu nesáhla. Bulharský případ zatím odmítla komentovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články