Hlavní obsah

Skateboardová špička se opět představí na Štvanici

PRAHA

O víkendu se v Praze na Štvanici uskuteční již patnáctý ročník Mystic Sk8 Cupu, který je jedním ze sedmi závodů seriálu Světového poháru. Diváci se mohou těšit na kompletní českou i světovou špičku, chybět nebudou Čech Tomáš Vintr, Sandro Dias z Brazílie či Američan Austen Seaholm. Celkem by mělo přijet 200 závodníků ze 20 zemí světa.

Foto: Mystic Sk8

Ilustrační fotografie z loňského ročníku Mystic Sk8 Cupu

Článek

Mystic Sk8 Cup se od jiných závodů liší hlavně tím, že pokaždé čeká na závodníky jiný skatepark. Nikdo tudíž nemůže na trati předem trénovat. "Park vypadá velmi dobře, ale ještě jsem neměl moc času si ho pořádně prohlédnout. Zdá se, že je hodně členitý. Dává možnosti pro každého jezdce najít si svou cestu," ohodnotil závodiště přední Tomáš Vintr, který se společně s dalšími dvaceti Čechy kvalifikoval na základě průběžných výsledků v sezóně.

Závodit se bude o rekordních 50 000 dolarů (asi 758 000 korun) ve třech hlavních disciplínách - streetstyle, vert (vertikální rampa) a bowl. Divácky nejatraktivnější a zároveň nejnovější je právě bowl, nebo-li bazén. O design se postarala legenda skateboardingu Dave Duncan, který bude na Štvanici působit v roli hlavního rozhodčího. Chybět nebude ani atraktivní soutěž o nejlepší trik, která je na programu po nedělním finále.

"V Americe jsou průměrné dotace na závod okolo 100 000 dolarů (asi 1 560 000 korun), my máme jen 50 tisíc, ale jezdci mají Prahu rádi. Navíc obecenstvo u nás skateboardingu rozumí," řekl na úterní tiskové konferenci ředitel závodu Tomáš Rejman.

Chybět nebude ani doprovodný program

Součástí závodního víkendu je také bohatý doprovodný program včetně živých koncertů, výstavy Subkultura, či graffiti stěna. Pořadatelé tak chtějí návštěvníkům, kterých by mělo přijít okolo 10 tisíc, co nejvíce přiblížit životní styl, který ke skateboardingu neodmyslitelně patří.

Celý program závodů začne v pátek ve 13:30 a skončí v neděli večer. Právě neděle by měla přilákat nejvíce fandů, protože se pojedou finálové jízdy ve streestyle a na vertikální rampě. Více informací a ceny vstupenek naleznete na stránkách www.mysticsk8cup.cz.

Reklama

Související témata: