Hlavní obsah

Čeští baseballisté si chtějí doma vybojovat postup na ME

PRAHA

Vrchol letošní sezóny čeká od pondělí do soboty české baseballisty, kteří si chtějí v domácím prostředí na stadiónu v pražské Krči vybojovat postup na mistrovství Evropy. V kvalifikačním turnaji se postupně střetnou s Běloruskem, Polskem, Slovinskem a Lotyšskem. Na šampionát, který se uskuteční v roce 2010 v Německu, postoupí jen vítěz.

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Nejlepší dva týmy základní části turnaje se utkají o postup v sobotu v play-off na dvě vítězství, přičemž se započítává výsledek ze skupiny. V případě, že by byl stav na zápasy 1:1, hrálo by se ještě v sobotu třetí rozhodující utkání.

Před rokem na mistrovství Evropy v Barceloně skončili čeští baseballisté po zkontumování výsledků dvou zápasů kvůli neoprávněnému startu tří hráčů až na posledním 12. místě. Před rozhodnutím u zeleného stolu jim patřila osmá příčka.

Další kvalifikace až za tři roky

"Jsme favoritem turnaje a měli bychom se doma vrátit do elitní evropské skupiny. Pokud by se nám to nepodařilo, dostali bychom se do komplikované situace. Další kvalifikace je až za tři roky. Ztratili bychom kontakt s nejlepšími týmy," uvedl trenér Arnošt Nesňal, který má v reprezentaci i hráče působící v zahraničí Jana Řeháčka, Šimona Kundratsche, Petra Barocha, Jakuba Malíka a Petra Čecha.

Po vítězství v Pražském baseballovém týdnu se čeští baseballisté sešli v sobotu v Praze na závěrečném soustředění. "Sílu soupeřů příliš neznáme, nejsilnější asi bude Slovinsko a kvalitního nadhazovače z nizozemské ligy má Polsko. Ale bude to spíše loterie, kvalitu soupeřů více poznáme až v samotném turnaji," řekl nadhazovač a současně asistent trenéra Radek Procházka.

Postup na ME 2010 má jistý sedmička Nizozemsko, Německo, Británie, Španělsko, Francie, Švédsko a Itálie. Zbývajících pět týmů vzejde k kvalifikačních turnajů, které se hrají ve stejném termínu také v Trnavě, chorvatském Karlovaci, portugalském Abrantes a v belgických Antverpách.

Nominace českého týmu:
nadhoz: Boris Bokaj (Arrows Ostrava), Petr Minařík, Jakub Toufar, Radek Procházka (všichni Draci Brno), Martin Schneider (Olomouc), Jan Řeháček (Pioniers/Niz.), Jakub Jonák (Krč), Leoš Kubát (Express Brno). Polaři: Pavel Budský, Ondřej Petřík, Tomáš Polanský (všichni Draci Brno), Radek Němec, Jakub Černík (oba Olomouc), Jan Drábek (Krč), Šimon Kudernatsch (Hartford/USA), Petr Baroch, Jakub Malík (oba MediaMonks(Niz.), Aleš Navrátil (Arrows Ostrava), Michal Ondráček (Express Brno), Eduard Mráz (Tegola), Jan Homolka (Krč). Chytači: Petr Čech (Cincinnati Reds/USA), Jakub Voják (Olomouc), Radim Chroust (Draci Brno).
Program kvalifikace:
Pondělí 7. července: 15:00 Lotyšsko - Slovinsko, 20:00 Bělorusko - Česká republika,
úterý 8. července: 11:00 Slovinsko - Bělorusko, 17:00 Polsko - Česká republika,
středa 9. července: 11:00 Lotyšsko - Polsko, 17:00 Česká republika - Slovinsko,
čtvrtek 10. července: 11:00 Česká republika - Lotyšsko, 17:00 Polsko - Bělorusko,
pátek 11. července: 15:00 Bělorusko - Lotyšsko, 20:00 Slovinsko - Polsko,
sobota 12. července: 11:00 finále play off, 14:00 případné druhé finále play off.

Reklama

Související témata: