Hlavní obsah

Před 40 lety zahájil Terry Fox Maraton naděje, svůj boj prohrál, navždy se ale stal symbolem lidské vůle

Praha

Přesně před čtyřiceti lety vyběhl Terry Fox vstříc úctyhodnému počinu, který nikdy nebyl zapomenut a stal se symbolem nezdolné lidské vůle. V neděli si připomínáme výročí 40 let od chvíle, kdy tento kanadský sportovec a aktivista zahájil svůj Maraton naděje, s rakovinou a amputovanou nohou přeběhl Kanadu a sbíral finanční prostředky na výzkum pro boj proti této zákeřné nemoci.

Foto: Sport.cz

Před 40 lety zahájil Terry Fox svůj Maraton naděje, jeho nadace až do dnešního dne vybrala více než 800 milionů dolarů pro boj s rakovinou.

Článek

Foxovi diagnostikovali rakovinu kostí, když mu bylo 18 let a v důsledku toho mu lékaři museli amputovat pravou nohu. Fox se ale s tvrdou ránou osudu smířit nehodlal a jako člověk, který celý život miloval sport, začal střádat plány na běh napříč Kanadou, aby dodal odvahu ostatním pacientům.

Po několika měsících tréninku svůj Maraton naděje zahájil Terry Fox 12. dubna 1980 v St. John's v Newfoundlandu. Odvážný Kanaďan běžel celkem 143 dní. Téměř každý den absolvoval trať o délce přibližující se maratonské trati.

Když tehdy 22letý běžec měl za sebou úctyhodných 5373 kilometrů, musel svůj Maraton naděje ukončit, protože se rakovina objevila v jeho plicích. Necelý rok poté dostal zápal plic, upadl do komatu a zemřel.

Tou dobou už byl Terry Fox kanadským národním hrdinou. Po jeho smrti až do jeho pohřbu vlály v zemi vlajky na půl žerdi. Terry se stal posmrtně nejmladším držitelem Řádu Kanady, nejvyššího civilního vyznamenání v zemi.

Dodnes se na jeho počest po celém světě pořádají závody s názvem Běh Terryho Foxe. Letošní pandemie koronaviru pořadatelům zhatila plány. Terryho bratr se ale v nedávném rozhovoru pro kanadskou televizi nechal slyšet, že by si přál, aby lidé vzpomínali na předchozí ročníky a doufá, že odkaz jeho bratra nikdy nebude zapomenut.

Koncem roku se objevila iniciativa, aby byla podobizna Terryho Foxe tisknuta na kanadských pětidolarových bankovkách. Letos o tom bude rozhodovat ministr financí. Ať už se Fox dočká, nebo nedočká této pocty, navždy zůstane symbolem boje člověka proti rakovině.

Reklama