Hlavní obsah

Mezinárodní federace prošetřuje věk čínských gymnastek ze Sydney 2000

CHICAGO

Mezinárodní gymnastická federace (FIG) začala prošetřovat věk čínských gymnastek, které soutěžily na olympijských hrách v Sydney 2000. Rozšířila tak vyšetřování kauzy, která se objevila na letošních hrách v Pekingu. Podle některých zdrojů totiž i na srpnové olympiádě závodila minimálně jedna čínská gymnastka, jež byla mladší než 16 let, což je limit, který FIG stanovila pro účastnice OH.

Článek

"Vždycky byly pochybnosti o skutečném věku Číňanek v Sydney. Nemáme jinou šanci. Pokud si chceme zachovat kredit, musíme prozkoumat i tyto osm let staré záležitosti," řekl agentuře AP generální sekretář FIG Andre Güisbuhler.

Mezinárodní federace bude prošetřovat dvě členky zlatého týmu ze Sydney Jang Jün a Tung Fang-siao. Obě sice měly v době her v pořádku dokumenty, nicméně Jang Jün v loňském televizním rozhovoru řekla, že v době olympiády jí bylo čtrnáct. Tung Fang-siao bylo v Sydney podle oficiálních údajů dokonce 17 let, v jejím webu se však podle AP objevují náznaky, že se narodila až v roce 1985.

FIG se začala podezřením ohledně věku čínských gymnastek v Pekingu zabývat zhruba před měsícem na popud Mezinárodního olympijského výboru. Šlo především o členku zlatého týmu a šampionku z bradel Che Kche-sin, jíž je podle nepřímých důkazů, které zveřejnila AP, teprve čtrnáct let. Čínská strana však poskytla dokumenty, podle nichž všechny gymnastky již dovršily 16 let.

Reklama

Související témata: