Hlavní obsah

Ministr Liška ocenil úspěšné české sportovce

PRAHA

Několik desítek sportovců všech věkových kategorií prakticky ze všech sportovních odvětví v pátek ocenil ministr školství, tělovýchovy a sportu Ondřej Liška. Úspěšní reprezentanti převzali na tradičním předvánočním setkání v pražském Kaiserštejnském paláci zlaté odznaky.

Článek

Liška osobně ocenil medailisty z letošních mistrovství světa a Evropy i handicapované sportovce, kteří uspěli na pekingské paralympiádě. Poprvé v historii byli oceněni i reprezentanti vysokoškolského sportovního centra.

Již pro devátý odznak si přišla kajakářka Štěpánka Hilgertová, která vyrovnala rekordní sbírku rychlostního kanoisty Martina Doktora. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty byl na dnešní slavnostní akci také, ale už jako trenér.

Hezká památka

"Tyhle odznaky jsou spíš hezká památka, než aby je člověk nosil. Sama bych je už ani nespočítala. Sice je někde doma mám, ale každý nejspíš někde jinde. Je to docela dlouhá historie," řekla Hilgertová. Odmítla však srovnávání s Doktorem. "Nemám ráda srovnávání jednotlivých disciplín. Ocenění si zaslouží každý sportovec. Porovnávání je zajímavé jen pro fanoušky a novináře," dodala.

Čtyřicetiletá kajakářka zatím neví, zda si bude moci v příštím roce dojít pro jubilejní desátý odznak. "Kariéru jsem ještě neukončila, protože v příští sezoně je mistrovství světa ve Španělsku, kde jsem vybojovala svůj první titul a bylo by hezké rozloučit se tam. Ale dostat se na mistrovství bude hodně těžké. Nejsem si jistá, zda se dokážu natolik připravit, abych se tam dostala. Navíc musí vydržet zdraví. Jarní příprava ukáže, jestli se tu příští rok uvidíme znova," uvedla Higertová.

Ocenění v podobě křišťálových glóbů, symbolizující sportovní hvězdu světové úrovně, převzaly sportovní legendy Dana Zátopková, Jarmila Kratochvílová, Robert Změlík a Oldřich Svojanovský. Jeden glóbus připadl i olympijské vítězce z Pekingu oštěpařce Barboře Špotákové, která však stejně jako ostatní letošní olympijští medailisté na předávání chyběla.

Reklama