Hlavní obsah

Judista Krpálek přestup do STS Chvojkovice-Brod neplánuje

PRAHA

České judo má borce talentovaného jako hrom. Lukáš Krpálek (18) z USK Praha byl v doprovodné části ankety Sportovec roku 2008 vyhlášen Juniorem roku. Aby ne, když loni v juniorské kategorii získal zlato jak na mistrovství Evropy, tak na mistrovství světa. Teď ho čeká přechod mezi dospělé.

Článek

Loňským českým Judistou roku je junior. Olympionici Petřikov a Ježek se museli spokojit s rolí korunních princů, králem se stal Lukáš Krpálek. Osmnáctiletý silák získal ve váze do 100 kg dvě juniorská zlata a navíc začal porážet i dospělé. „Zdolal jsem tři účastníky olympijských her, přitom Polák Matyaszek skončil v Pekingu pátý. To je pro mě skvělé,“ pochvaluje si.

Krpálek je na tatami mimořádným zjevem. V juniorské kategorii mu nikdo nestačí, se soupeři je rychle hotov. Jako populární judista-amatér František Koudelka z STS Chvojkovice-Brod v podání popleteného herce Luďka Soboty. „Film ‚Jáchyme, hoď ho do stroje!‘ samozřejmě znám. Občas mi ho někdo připomene, ale do Chvojkovic přestoupit nehodlám. Určitě zůstanu v USK,“ usmívá se chasník vážící 98 kilogramů.

Juniorský šampión vtrhne mezi dospělé

Letos musí zvládnout klíčový rok. Juniorky si už moc neužije, čekají ho chlapi. „Věk na to ještě mám, takže se pokusím obhájit obě juniorská zlata. Jinak se ovšem budu utkávat s dospělými a musím počítat s tím, že mi to nepůjde tak snadno jako s mladšími,“ uvědomuje si Krpálek.

Pokud se mu bude dařit na podnicích Světového poháru, zváží s trenérem Petrem Lacinou také účast na seniorském mistrovství Evropy. Proto Krpálkovi přijde vhod, že byl zařazen do projektu McDonald’s Olympic Hopefuls, který podporuje rozvoj mladých talentovaných sportovců.

„Děláme teď hrubou přípravu. Byli jsme v Belgii, v Rakousku, v Itálii jsme běhali v serpentinách nebo po sjezdovkách. Součástí přípravy byly i běžky. I když jsem z Vysočiny, měl jsem je na nohou vlastně poprvé v životě,“ líčí.

Ve svojí váze by mohl pomýšlet i na přesun do kategorie bez rozdílu vah, do ní se ovšem vůbec nehrne. „Tam nechci. Prát se s chlapíky, kteří váží i 150-160 kilo, to by vzhledem k mojí váze bylo asi dost složité,“ kroutí Krpálek hlavou při představě hodně nerovného souboje.

Reklama

Související témata: