Hlavní obsah

Outsider z Arizony vstal z mrtvých, favorizovaný Pittsburgh ale nezlomil

TAMPA BAY

Drama do závěrečných vteřin, překonání několika historických rekordů NFL i skvělé individuální výkony viděli fanoušci v nedělním finále zámořské ligy amerického fotbalu. Již 43. ročník Super Bowlu vyhrál Pittsburgh, který v Tampě zdolal 27:23 Arizonu. Oceláři jsou s šesti triumfy nejúspěšnějším celkem historie soutěže, navázali na své vítězství z roku 2005.

Článek

Steelers předvedli svoji famózní obranu v závěru prvního poločasu. Za stavu 7:10 byla Arizona krůček od touchdownu a vedení, když nejlepší defenzivní hráč uplynulé sezóny James Harrison zachytil přihrávku Kurta Warnera. Nejdelší akcí historie Super Bowlu proběhl celé hřiště a po sto yardech jej soupeř složil až v koncové zóně. „Posledních několik yardů bylo asi těžší, než cokoliv v mém životě. Ale také nejvíce uspokojivý pocit než vše, co jsem ve fotbale zažil,“ vyprávěl novinářům šťastný Harrison, který ještě dlouho po své akci rozdýchával únavu pomocí kyslíkové masky.

Zápas ovlivnilo množství faulů a následných trestů. Arizona musela nedobrovolně celkem dobývat o 106 yardu více, Pittsburgh zaznamenal 56 yardů trestu. Jeden z faulů Steelers ale udělal Hartwig ve vlastní koncové zóně, následoval automatický dvoubodový trest a snížení na 16:20.

Zběsilý závěr

Díky tomu se probuzení Cardinals dostali vítězství na dostřel, Larry Fitzgerald 167 sekund před koncem prosvištěl obranou Steelers a poprvé poslal svůj tým do vedení. Hvězdného Fitzgeralda přitom obrana Pittsburghu tři čtvrtiny skvěle bránila, v závěru byl ovšem pětadvacetiletý k nezastavení.

Fitzgerald hrál univerzitní soutěž v Pittsburghu a během posledních 15 minut zaznamenal dva touchdowny, čímž se sedmi touchdowny překonal rekord NFL. Navíc dále vylepšil maximum v počtu získaných yardů (na 546) v play-off. Nejprve přes těsnou obranu Taylora dokázal v rohu koncové zóny zachytit vysoký pas sedmatřicetiletého Warnera, který svého kolegu našel i v samotném závěru a Fitzgerald prosvištěl jindy těžko prostupnou obranou Ocelářů. „Poločasová přestávka je naštěstí půl hodiny, tak jsme měli čas něco vymyslet,“ říkal po zápase rodák z Minneapolisu.

Holmes si byl jistý

Arizona tak byla jen desítky vteřin od nečekaného vítězství. Pak ale rozehrávač Ben Roethlisberger prokázal svoji třídu a přesným pasem na nejužitečnějšího hráče zápasu Santonia Holmese zařídil 35 sekund před koncem vítězný touchdown. Stejně jako před rokem, kdy také 35 sekund před koncem rozhodl 42. Super Bowl Plaxico Burress z New Yorku Giants. Akci musel potvrdit videorozhodčí, Holmes dokázal udržet obě nohy v koncové zóně. „Byl jsem si stoprocentně jistý, že to byl touchdown. Nohy jsem měl stále na zemi,“ uvedl poté nejužitečnější hráč zápasu.

Stačilo ubránit několik zbývajících vteřin a když Arizona přišla v zoufalé snaze o vyrovnání o míč, mohly propuknout pittsburghské oslavy.

Reklama

Související témata: