Hlavní obsah

Sportovní organizace už můžou žádat o miliardu. Dostat se má na všechny

Praha
Aktualizováno

Sportovní organizace si od pondělní 13. hodiny smějí žádat o peníze, kterými pokryjí ztráty utrpěné vinou pandemie koronaviru. Národní sportovní agentura (NSA) spouští registraci žádostí v rámci programu COVID-Sport, rozdělit by se dle rozhodnutí vlády měla miliarda korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička oznamuje spuštění žádostí pro sportovní organizace v programu COVID–sport.

Článek

NSA bude rozdělovat dotace ve třech oblastech. Pro provozovatele sportovních zařízení, kteří vydávali náklady na provoz v období od března do května. Pro organizátory na náklady spojené s přípravou a plánovaným konáním akcí od března do července. A pro sportovní kluby, které musely platit nájem v době, kdy se nemohlo sportovat.

Míra podpory bude 50 procent nákladů a podle šéfa agentury Milana Hniličky by se mělo dostat na všechny oprávněné žadatele. „Prováděli jsme analýzu, komunikovali jsme s Českou unií sportu a předpokládáme, že zasáhneme všechny sportovní organizace, které si o dotaci budou žádat," věří Hnilička.

Peníze přijdou do měsíce

Podle bývalého hokejového gólmana by od podání žádosti pomocí elektronického formuláře na stránkách agentury měly organizace po jejím schválení dostat finance na účet v horizontu tří až čtyř týdnů.

S ohledem na novou agendu navyšuje agentura počet zaměstnanců, aby se do konce roku obsadilo 60 míst plánovaných původně až na rok 2021. „Teď je náš 34, což znamená velký tlak na všechny, aktuálně probíhají výběrová řízení," uvedl místopředseda NSA Michal Janeba.

Podle serveru Neolivni.cz ale naopak z agentury odchází několik lidí na významných postech, což údajně ohrožuje vyplácení dotací. „Někdo odešel na vlastní žádost, jeden zaměstnanec agenturu opustil ve zkušební době. Ale nikdo z jmenovaných nebyl ve vedení agentury," ohradil se Janeba.

Reklama