Hlavní obsah

Zápasníci míří do Litvy na ME, medailové ambice má především Švec

PRAHA

Jedenáct českých zápasníků odcestuje na mistrovství Evropy, které se koná od 30. března do 5. dubna ve Vilniusu. Jako tradičně v posledních letech se budou hlavní medailové naděje upírat k Marku Švecovi v řecko-římském stylu v kategorii do 96 kilogramů.

Článek

"Věřím, že opět, tak jako je již tradicí, dosáhneme minimálně na bodovaná umístění a třeba se povede i nějaká ta medaile," řekl na páteční tiskové konferenci v Praze vedoucí výpravy Belo Svitek.

Vedle šesti mužů a čtyř žen, kteří se představí v řecko-římském stylu, je ve výpravě i volnostylař Vratislav Chotaš. "Jde o nadějného mladíka, který by měl především získat zkušenosti," uvedl Svitek.

Sám v litevské metropoli čeká nejvíce právě od Švece. "Ale prosadit se mohou i mladí Hanák s Novákem. V ženách by mohla dosáhnout na dobré umístění Lenka Martináková," dodal k ambicím české výpravy.

Hanák s Novákem na seniorském ME poprvé

Právě Hanáka s Novákem čeká první start na vrcholné seniorské akci. "Švec se Švehlou jsou nejstarší, pro Švehlu to bude možná jedno z vůbec posledních ME. Už je čas to také omlazovat. Proto jedou Hanák a Novák, kteří byli ještě před rokem juniory. Bude to zajímavé pro porovnání, jak se vypořádají s přechodem mezi seniory," uvedl trenér mužské části zápasníků v řecko-římském stylu Ervín Varga.

Švec již zapomněl na zklamání z olympijských her v Pekingu, kde moc toužil po medaili, ale těsně na ni nedosáhl a skončil pátý. "Ta motivace je pořád stejná. Neříkám, že se mi to někdy podaří, ale pořád to je hnací motor - slyšet hymnu nebo získat olympijskou medaili. Naposledy k tomu byl kousek, tak uvidíme, zda se mi povede dostat ještě na další olympiádu," prohlásil Švec.

Přestože ho v kariéře občas sužovala různá zranění, nyní je zcela v pořádku. "Nic mě v přípravě nelimituje a její průběh žádné vážnější zranění nenarušilo," podotkl Švec.

Nominace na ME:
Volný styl:
Muži: Vratislav Chotaš (do 84 kg).
Řecko-římský styl:
Muži: Jan Hocko (do 55 kg), Petr Švehla (do 60 kg), Karel Hanák (do 66 kg), Petr Novák (do 74 kg), Marek Švec (do 96 kg), David Vála (do 120 kg).
Ženy: Petra Illeová (do 51 kg), Lenka Martináková (do 55 kg), Martina Zyklová (do 63 kg), Ladislava Šimková (do 67 kg).

Reklama