Hlavní obsah

Předseda Jirásek dostal na slavnostním plénu ČOV Olympijský řád

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek dostal na pondělním slavnostním plenárním zasedání při příležitosti 110. výročí založení nejvyššího českého sportovního orgánu Olympijský řád, nejvyšší individuální ocenění Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Medaili barona Pierra de Coubertina obdržel Emanuel Bosák, dlouholetý funkcionář a někdejší předseda ČOV.

Foto: Václav Mudra

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek (vpravo dostává Olympijský řád, nejvyšší individuální ocenění MOV.

Článek
Fotogalerie

Ve Velké aule Karolina Univerzity Karlovy se sešla při slavnosti generalita českého sportu. Pro medaili Tibi Gratias, v překladu Díky Tobě, si přišli olympijští vítězové - bývalá oštěpařka Dana Zátopková, skokan na lyžích Jiří Raška, oštěpař Jan Železný, kanoista Martin Doktor či desetibojař Roman Šebrle.

Atlet Roman Šebrle (vlevo) a trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička s medailí Tibi Gratiasfoto: ČOV

Oceněni stejnou medailí byli mimo jiné také slavná gymnastka Věra Čáslavská, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, kajakářka Štěpánka Hilgertová či střelkyně Kateřina Emmons. Všichni se z účasti na slavnosti omluvili. Premiérovou cenu Oty Pavla dostal novinář Jaroslav Šálek.

Novinář Jaroslav Šálek s cenou Oty Pavlafoto: ČOV

Olympijský řád, řetěz s olympijskými kruhy a olivovou ratolestí, je udělován od roku 1974 za mimořádné zásluhy o rozvoj sportu a olympismu a Jirásek jej obdržel od prezidenta Evropských olympijských výborů Patricka Hickeyho.

Čtvrté volební období

"Každý říká, že ceny jsou dílem kolektivu a já to musím potvrdit," poukázal Jirásek na důvěru a dobré postavení ČOV v mezinárodním měřítku. "Jinak bych tu asi nebyl. Mám štěstí, že jsem zrovna předsedou," uvedl. Jirásek je ve své funkci už čtvrté volební období od roku 1996, je zároveň členem předsednictva Svazu lyžařů České republiky a členem předsednictva Mezinárodní lyžařské federace (FIS).

Za největší úspěch ve funkci považuje skutečnost, že dokázal udržet ČOV bez politických a obchodních vlivů. "Na to můžu být hrdý, že i po stránce komerční jsme seriózní partner. Možná to ale vypadá, že jsem toho za dvanáct let moc neudělal," žertoval.

Přemítal na tím, jestli si cenu vůbec zaslouží. "Možná ani ne. Možná to mělo být na odchodnou s tím, že to musím ještě tři a půl roku vydržet," připomněl, že jeho volební období končí po hrách v Londýně 2012. "Bránil jsem se tomu dostávat ocenění, když jsem ještě ve funkci," dodal Jirásek, jenž ani neví, zda cenu nechá doma. "Spíš patří do muzea, ale doma se s ní pochlubím," usmíval se.

Bosák byl v 60. letech proděkanem pražské FTVS

Olympijský řád v minulosti obdrželi mimo jiné gymnastka Věra Čáslavská, vytrvalec Emil Zátopek i jeho žena Dana, diskař Ludvík Daněk či Železný, zároveň člen MOV a člen výkonného výboru ČOV.

Medaile Pierra de Coubertina se uděluje osobnostem, které svou činností významně přispěli k rozvoji sportu a olympijské myšlenky. Pětaosmdesátiletý Bosák byl v 60. letech proděkanem pražské Fakulty tělesné výchovy a sportu a také dlouholetým členem Mezinárodní atletické federace IAAF. Kromě předsedy ČOV byl také předsedou Československého svazu tělesné výchovy. Prvním držitelem Medaile Pierra de Coubertina se v roce 1997 stal tehdejší předseda MOV Juan Antonio Samaranch.

Reklama