Hlavní obsah

Vrcholem domácí jezdecké sezóny bude Světový pohár v Brně

BRNO

Vrcholem domácí jezdecké sezóny bude od pátku do neděle Světový pohár v drezúře o Velkou cenu Brna CDI-W. V areálu Panská Lícha v Soběšicích bude soutěžit 43 koní z deseti zemí. Závod, který je současně kvalifikací pro start v srpnovém mistrovství Evropy, zůstal v termínovém kalendáři jediným významným podnikem na úrovni Světového poháru v České republice. Všechny ostatní závody pořadatelé letos z ekonomických důvodů odřekli.

Článek

Prvenství v takzvané Velké rundě bude obhajovat Nizozemka Christa Laarakkersová s koněm Silvester. Vítězka Malé rundy Olga Klimenková z Ukrajiny nepřijede. "Kvůli finančním problémům se omluvilo několik kvalitních jezdců a koní z Ruska i Velké Británie. I po těchto problémech bude startovní pole kvalitní," uvedla na úterní tiskové konferenci předsedkyně organizačního výboru Lenka Sekaninová. Ozdobou startovního pole bude účastník olympijských her v Pekingu Ital Piero Sangiorgi, který se v Brně představí s koněm Lady Sinclair.

Z českých jezdců bude startovat ve Velké rundě pouze Alexandr Onoprienko s koněm Arcon. Tento bývalý ukrajinský jezdec získal loni české občanství. Podobně je na tom i Fabrizio Sigismondi, původem Ital, jenž bude v Malé rundě sedlat Chamberlaina, kterého mu zapůjčila bývalá miss České republiky Petra Minářová. K favoritkám se řadí i domácí jezdkyně Šárka Charvátová, Ema Jančářová i jednička v českém žebříčku Alena Zeusová.

Třicetiletá Charvátová startovala i na olympijských hrách v Aténách. "Doma bude ale těžké se prosadit, neboť můj kůň Pascolini se ve známém prostředí nechává rozptýlit spoustou věcí, které budou pro něj v závodě nové. Počínaje diváky a konče například televizním jeřábem s kamerou," uvedla Charvátová.

Reklama