Hlavní obsah

I Masopust už má pouto ke kraji, kde Ota Pavel potkával své krásné srnce

BRANOV

I sedmaosmdesátiletý Jaroslav Pejnoch se na start postavil a na sobotní pochod Krajem Oty Pavla se vydal. A po štrapacích po kopcích, stráních a údolích kolem Berounky, kde spisovatel a sportovní novinář Ota Pavel potkával své krásné srnce a v řece chytával zlaté úhoře, nahoru na Branov dorazil. Jako jeden z 675 účastníků pochodu, který se letos konal již pošestadvacáté...

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Fotbalista Josef Masopust (vlevo) a házenkář Jiří Vícha - dva hrdinové povídek Oty Pavla přijeli i tentokrát do Branova na tradiční pochod Krajem Oty Pavla.

Článek

Samozřejmě že i letos přijeli mnozí hrdinové povídek a knížek, o nichž Ota Pavel tak nádherně psal. Třeba legendární kanonýr a jeden z největších talentů našeho fotbalu Rudolf Kučera, hrdina povídky Haló, taxi či třeba knížky Dukla mezi mrakodrapy, třeba protagonista Plné bedny šampaňského, slavný házenkář Jiří Vícha anebo veslař Pavel Svojanovský, který tentokrát dorazil sám, neboť nechal bráchu Oldřicha doma.

Pietní akt u pamětní desky spisovatele a sportovního novináře Oty Pavla se konal v Branově na Rakovnicku již pošestadvacáté. A samozřejmě opět za účasti sportovců, o nichž ve svých povídkách psal... Ani spisovatelův nejstarší bratr Hugo (vlevo) chybět nemohl.foto: Sport.cz/Zdeněk Pavlis

A ani nejstarší bratr Oty Pavla Hugo nechyběl, i když mu táhne už na jedenaosmdesát a nohy mu neslouží jako dřív... Ale aby scházel mezi pochodníky putujícími a sjíždějícími se již šestadvacet let do Branova a uctívajícími pochodem na patnáct a pětadvacet kilometrů památku jeho bráchy a všech těch nádherných slov a kouzelných vět, které o zdejším kraji napsal?

„Vyloučeno! I kdybych se sem měl po čtyřech doplazit,“ pravil, když k pamětní desce jeho bráchy na malé vesnické sokolovně pokládal místní starosta František Štiler a všichni hosté květiny.

I fotbalová legenda Josef Masopust se před deskou poklonil, neboť i o něm toho spisovatel a sportovní novinář Ota Pavel tolik krásného napsal. „Jeho nezajímaly výsledky a góly, on chtěl proniknout do duše a srdce každého člověka, o němž psal. A uměl to, to se musí uznat,“ vzpomínal Masopust, který bude mít od soboty k Branovu i své osobní pouto.

Legendární Josef Masopust otvíral v Branově na Rakovnicku po skončení pochodu Krajem Oty Pavla fotbalovou akademii nesoucí jeho jméno.foto: Sport.cz/Zdeněk Pavlis

Mostecký fotbalový klub totiž právě v Branově otvíral jednu z poboček fotbalové akademie, která nese právě Masopustovo jméno. „S projektem  jsme samozřejmě začali u nás na severu, ale postupně ho rozšiřujeme i do dalších koutů Čech. V Branově chceme do dvou let vybudovat sportovní centrum, které bude vychovávat nejen fotbalisty,“ vysvětloval jeden z bosů mosteckého fotbalu Jiří Kabíček, když Josef Masopust slavnostně přestřihl pásku své nové fotbalové akademie.

Reklama