Hlavní obsah

Lakrosovými mistryněmi světa jsou Američanky

PRAHA

Novými lakrosovými mistryněmi světa jsou hráčky Spojených států amerických. V sobotním finále na pražském stadiónu v Edenu dokázaly porazit obhájkyně titulu z Austrálie 8:7, i když v závěru musely čelit mohutnému finiši zkušenějších soupeřek. Stejné obsazení mělo finále MS už počtvrté za sebou.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Američanka Caityn McFaddenová oslavuje gól v australské síti

Článek
Fotogalerie

Australanky přitom začaly závěrečný zápas pražského šampionátu lépe a ještě před poločasem vedly 3:2, těsně před jeho koncem ale inkasovaly, a to jejich hru na dlouho ovlivnilo. Povzbuzené Američanky byly najedou mnohem lepší v kombinaci a rychle si vypracovaly až čtyřgólový náskok. Z velké části univerzitní výběr Spojených států byl v té chvíli běhavější, důraznější a zdálo se, že už výhru v poklidu uhájí.

Australanky se ovšem deset minut před koncem zvedly. Prohrávaly sice už 4:8, o to drtivější ale jejich nástup byl. "Nedařilo se nám hrát to, co jsme chtěly. Vzaly jsme si time out a pak jsme se snažily hru zrychlit a hrát víc ofenzivně," řekla po zápase kapitánka Australanek Stacey Morlangová.

Dvě minuty před koncem snížila McSolvinová už na 7:8 a za další minutu mohla jen přihlížet, jak míček poskakuje před americkou brankou, vyrovnání už se však ona ani její spoluhráčky nedočkaly. Hrdinkou zápasu byla Američanka Caroline Cryerová, která k výhře přispěla hattrickem.

Na fotbalovém stadiónu v Edenu přihlížely finále zhruba čtyři tisícovky diváků, zhruba z poloviny se hlásící jednomu ze zahraničních týmů. V dopoledním zápase o třetí místo uspěly Kanaďanky, které zdolaly Anglii 14:9 a přerušily její medailovou sérii, která se táhla už od roku 1989.

České reprezentantky zaváhaly v zápase o postup do čtvrtfinále, a tak pro ně šampionát skončil už v pátek úspěšným zápasem o deváté místo.

Reklama