Hlavní obsah

Triatlonista Ospalý věří, že se po nevydařeném začátku postaví opět na bednu

PRAHA

Již více než desetkrát se představil na mistrovství Evropy v triatlonu Filip Ospalý. V letech 2001 až 2003 přivezl z evropských šampionátů tři medaile - jedno zlato a dvě stříbra. Letos by se rád co nejvíce přiblížil první desítce. "Přál bych si skončit do desítky, ale uvidíme. Bude to nesmírně těžké," přiznal třiatřicetiletý Ospalý.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Triatlonista Filip Ospalý

Článek

"Hodně se totiž změnil přístup závodníků. Na kole se vždy jezdilo ve velkém balíku. Ten se ale nyní většinou v kopcích roztrhá na několik skupinek. Nebude jednoduché se těch nejrychlejších udržet," vysvětloval mistr Evropy z roku 2001. "Cítím se dobře. V červnu jsem absolvoval na sto procent všechny tréninky," pochvaloval si.

A jaké by si přál na nedělní závod v nizozemském Holtenu počasí? "Mně je jedno, jestli je teplo nebo zima. Ale v Holtenu má být kolem jednadvaceti stupňů, což je ideální." Největšími favority na titul mistra Evropy jsou podle Filipa Ospalého hlavně mladí závodníci. "Favoritů je hned několik, například jednadvacetiletý Brit Alistair Brownlle nebo Španěl Javier Gomez, čtvrtý muž z olympiády v Pekingu. Dobří jsou i Francouzi."

Začátek sezóny mu nevyšel

Začátek sezóny nevyšel třiatřicetiletému triatlonistovi podle jeho představ. Letos se navíc změnil model mistrovství světa. Už není jednorázový závod, ale během roku se uskuteční sedm soutěží a závěrečné finále. Pět závodů bude započítáno a v polovině září bude znám vítěz celého šampionátu. „Já jsem se zatím zúčastnil dvou závodů seriálu mistrovství světa. Začátkem května jsem v Koreji skončil jednadvacátý, na konci května jsem v Madridu obsadil až osmatřicátou pozici," vyprávěl Ospalý.

"Začátek sezóny mi tedy moc nevyšel. Doufal jsem, že bychv konečném celkovém pořadí světového šampionátu mohl skončit do desítky. Vzhledem k tomu, že jsem ale teď kolem padesátého místa, spokojím se s umístěním kolem dvacítky. Doufám, že příští rok mi vyjde lépe," přál si.

Kvůli dvojčatům se připravoval v Čechách

"Poprvé po patnácti letech jsem během soustředění nejel nikam do tepla a připravoval jsem se tady v Čechách. Bylo to hlavně z rodinných důvodů, doma máme dvojčátka, kterým bude za pár dní rok. A já chci být co nejvíce s nimi," přiznal rodák z Ústí nad Labem.

"S tréninkem jsem ale spokojený, příprava mi vyšla. Nejsem typ závodníka, který by se uměl připravit na jeden závod. Trénuji na určité období. Letos by mi měla forma gradovat během července a srpna. Po evropském šampionátu mě čeká ještě několik závodů po sobě, tak doufám, že alespoň jednou budu stát na bedně ," netajil se ambicemi vicemistr Evropy 2002 a 2003.

Reklama