Hlavní obsah

Střelec Varga: Náš tým už častěji slyší pozdrav dobrý den místo ahoj

Střelec Miroslav Varga vyhrál OH 1988 v Soulu v libovolné malorážce vleže na 60 ran. O čtyři roky později v Barceloně neuspěl, z vrcholového sportu se vytratil a pustil se do podnikání. Prodává střeleckou výzbroj a výstroj. Vrátil se a na ME 2007 byl členem vítězného družstva v „ležáku“. Loňská olympiáda v Pekingu mu nevyšla, teď se pokusí uspět v Osijeku.

Článek

Jak stíháte přípravu na mistrovství Evropy v Chorvatsku a zároveň vedení firmy?

Chystám se zodpovědně. Přípravu jsem zahájil už v listopadu 2008. Trénuju mnohem více než před Pekingem a opravdu mám co dělat, abych to skloubil s chodem firmy. Je to na minuty a musím vše plánovat dva týdny předem. Pokud mám chuť trénovat a závodit, neváhám a jedu na střelnici. Baví mě hledat nové cesty a vylepšovat technické věci, jako je vybavení, testy zbraní a střeliv. Vzhledem k věku neustále hledám lepší podmínky, abych se mohl rovnat s mladšími soupeři a měl ještě k tomu trochu malý náskok.

Troufnete si odhadnout svoji formu?

Nikoliv, ale jsem rád, že jsem za minutu dvanáct podle nových nominačních kritérií překonal útočící o dvacet i pětadvacet let mladší střelecké kolegy. Bylo to o chlup...

Možná v Osijeku budete s Václavem Bečvářem a Tomášem Jeřábkem nejstarším družstvem...

Vaškovi už je dvaapadesát, Tomášovi šestatřicet, takže častěji slýcháme na střelnici dobrý den místo ahoj. S Vaškem Bečvářem a trenérem Jaromírem Burešem jsme získali stříbro už na mistrovství světa 1991. Ve zlatém týmu z evropského mistrovství v Granadě 2007 nahradil mladého Petra Šmola právě Bečvář.

Máte recept na střeleckou dlouhověkost?

Ten je hlavně v zarputilosti. Nikdy jsem neměl vyšlapané cestičky a musel jsem se poprat o postavení v družstvu. Je to i v tréninkové disciplíně, protože do přípravy jdu s jasným cílem. Nedají se opomenout zkušenosti i podpora ostatních, kteří mě mají rádi a berou mě jako nezbytnou postavičku na střelnicích. Bez nich to také nejde.

Obhajujete zlato v družstvech, věříte si na medaili?

Na to z nás, doufám, nikdo nemyslí. Jen na dobrou práci na střelnici. Pokud bude opravdu dobrá, medaile bude. Když ne, tak třeba jindy, protože toto družstvo v tomto složení už mělo být sestaveno dříve. I když jsme starší a nevyjde to letos, přesto pořád budeme mít dobré šance třeba i později. Přijdou i další velké akce, jako je příští rok mistrovství světa v Mnichově nebo olympijský Londýn 2012.

S jakým výsledkem budete spokojený?

Osobně mě bude těšit, když budu platný družstvu, když budu jeho rovnocenným členem.

Reklama

Související témata: