Hlavní obsah

Lezecká špička půjde po krku Mrázkovi

PRAHA

Po peripetiích, které donutily pořadatele odložit celou akci o týden, se sejde česká lezecká špička v sobotu 27. na Letenské pláni při druhém dílu Boulder série 2003 v lezení bez lana. Největší pozornost bude na speciálně postavené zastřešené věži vedle ostatních borců zaměřena především na letošního mistra světa v lezení na obtížnost Tomáše Mrázka.

Foto: www.inglesport.com

Boulderové závody jsou divácky atraktivní.

Článek

Akce v Praze navazuje na letošní první díl zařazený do Českého poháru, v němž lezci změřili síly při vůbec prvních open-air závodech v Brně. Sobotní program zahájí v 10 hodin kvalifikace, finálový souboj nejlepších uvidí diváci od 19 hodin. Pořadatelé očekávají, že se závodu zúčastní kolem šedesáti mužů a dvaceti žen.

Na závodníky bude na přibližně čtyřmetrové věži čekat v úvodu čtyři až pět lezeckých cest (boulderů), na každou je vyhrazen časový limit 5 minut, v němž se lezci pokoušejí dosáhnout tzv. topu, tedy cíle cesty. Mezi jednotlivými bouldery lezci čtyři minuty odpočívají. Do finále postoupí 8 žen a 12 mužů.

Očekávaný atak Slováka Doležaje

Pokořit Mrázka, který vybojoval světový titul na začátku července ve francouzském Chamonix a který se již několik let pravidelně umisťuje na předních místech ve Světovém poháru i závodech série Masters, se bude snažit kompletní česká špička v čele s Radkem Součkem.

Soutěže se zúčastní také lezci z Polska, Maďarska a Slovenska, k největším favoritům patří Slovák Peter Doležaj, který v poslední době hledá mezi boulderisty jen těžko konkurenci. Mezi ženami by měla do pořadí výrazně promluvit nejlepší česká lezkyně současnosti Věra Kotasová.

Mrázek na vítězství zatím čeká

"Jsme zvědaví, jak si povede Tomáš Mrázek," řekla Lenka Chválová, jedna z organizátorek. "Ačkoliv ve světě poráží kdekoho, na našich akcích byl zatím nejlépe druhý," dodala na adresu mistra světa, který se specializuje na lezení s lanem.

Závody slibují atraktivní podívanou, lezci se totiž pravidelně střídají na jednotlivých stranách věže, a diváci tak mají možnost sledovat čtyři závodníky najednou. Boulder sérii 2003 zakončí na začátku listopadu mistrovství republiky (3. kolo) na brněnském výstavišti.

Bouldering...
je relativně novým sportem, ačkoli ke sportovnímu lezení patří od počátku. Provozuje se buď venku nebo na vnitřních umělých lezeckých stěnách. Venku se leze na menších kamenech, balvanech, kdy se lezci pohybují v maximální výšce 5 m. Leze se bez jištění, případný pád tlumí speciální přenosná matrace.

Reklama