Hlavní obsah

Olympijský vítěz Kostelecký: Poprvé jsem střílel finále mistrovství světa

Ve své sbírce má brokový střelec David Kostelecký olympijské zlato, titul mistra Evropy a spoustu dalších medailí. Na mistrovství světa ale nikdy neprošel do finálové šestky. Jen na začátku skvělé kariéry jako junior získal zlato. Mezi seniory pro něj bylo finále zakleté. Vyšlo mu až letos v Mariboru a k medaili chybě jediný terč...

Článek

Nejste zklamaný ze čtvrtého místa na mistrovství světa v Mariboru?

Vůbec ne! Naopak ho letos považuji za svůj největší úspěch. Ze šesti velkých závodů jsem třikrát střílel finále a tohle je pro mne víc, než druhé místo na Světovém poháru v San Marinu. Je mi čtyřiatřicet a poprvé jsem se dostal z rozstřelu do finále seniorského mistrovství světa. Před tím jsem buď na finále nedosáhl nebo jsem nezvládl rozstřel. A k tomu čtvrtému místu má bronz z týmové soutěže.

V Mariboru padaly i vysoké výsledky...

Naše olympijská disciplína jde neskutečně výkonnostně nahoru. Málo kdo si uvědomuje, že trap na mistrovství světa střílí sto dvacet borců a šedesát jich reálně může myslet na finále. Dřív těch mých 122 bodů ze základního závodů stačilo nejen na finále, ale téměř jistá byla medaile. Finálových 22 by ji potvrdilo. Dnes jsem musel o finále bojovat v rozstřelu.

Po sobotě jste ale vedl s čistým nástřelem 75 bodů. V neděli jste udělal tři chyby, která mrzí nejvíc?

V sobotu jsem střílel na stavech, které mi vyhovují. V neděli mě los poslal na dva horší, kde chybovali všichni. Neudělal jsem vysloveně chybu ve smyslu, že bych něco pokazil, prostě jsem netrefil. Samozřejmě, že po prvním čistém dnu zapracovala i hlava, cítil jsem větší tlak. Ale ustál jsem to a střílel svým stylem.

Sezóna vám skončila, co vás teď čeká?

Konečně dovolená! Od olympiády jsem si volno pořádně neužil. Ještě nevím, kam pojedu, ale to není podstatné.

Letos už střílet nebudete?

To víte, že budu. Vždyť v říjnu mě čeká finále Světového poháru v Pekingu, návrat na zlatou olympijskou střelnici. Určitě tam nechci propadnout.

Máte novou zbraň, kdy na ni přejdete?

Už v září. Protože jsem si ji přivezl kvůli policejním průtahům později, nechtěl jsem riskovat. Teď přišel čas, protože vím, že s ní jsem schopen se ještě zlepšit. Ostrou premiéru by měla mít právě v Pekingu.

Reklama

Související témata: