Hlavní obsah

Zlatý a stříbrný pětibojař Svoboda: Nakonec jsem rád, že se pravidla změnila

Hned tři medaile si přivezl z mistrovství světa v Londýně moderní pětibojař David Svoboda. V individuálním závodě vybojoval stříbro, ve štafetě dvojic s Ondřejem Polívkou získal zlato a ze závodu družstev mu do sbírky přibylo další stříbro. Nyní na čtyřiadvacetiletého Svobodu čeká ještě finále Světového poháru a pak už zasloužená dovolená a škola.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař David Svoboda v cíli mistrovství světa v Londýně

Článek

Ze světového šampionátu v Londýně jste si přivezl tři medaile, která je pro vás nejcennější?

Určitě ta stříbrná z individuálního závodu. Za ni bych zařadil zlato ze štafety dvojic a pak stříbro z družstev.

Který ze závodů vás stál nejvíce sil?

Nejtěžší byl ten individuální. Tam jsem měl k medaili nejdále a musel jsem o ni hodně bojovat. V družstvech to tak těžké nebylo. Měli jsme docela slušný náskok před ostatními a navíc jsme na to byli tři (spolu s Michalem Michalíkem a Ondřejem Polívkou - pozn. red.). A závod štafet dvojic? Ten jsme si s Ondrou Polívkou docela užívali. To už byla taková příjemná záležitost.

V které disciplíně jste cítil největší rezervy?

Určitě v šermu, tam by se ještě sto bodů dalo získat. Naopak radost mi udělalo plavání, v něm jsem si vytvořil osobní rekord. A skvěle mi vyšla i kombinace  - střelba a běh. Díky ní jsem získal medaili. Myslím, že jsem celkově předváděl standardní výkony a jsem spokojený.

Takže změna pravidel, v níž byl běh spojen se střelbou, vám problém nedělá?

Zezačátku se mi v kombinaci tolik nedařilo. Už jsem ji ale natrénoval, zvykl si na ni a zpátky bych to už nevracel. Teď po úspěšném šampionátu jsem rád, že k takové změně došlo (smích). Myslím, že všichni čeští pětibojaři ukázali, že se jim daří i nyní.

Co vás nyní čeká?

V polovině září pojedu na finále Světového poháru do Rio de Janiera. A poté mě čeká pár dní dovolené a studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu.

Reklama