Hlavní obsah

Ragbyový klub je po skandálu s falešnou krví bez předsedy

LONDÝN

Prvoligový anglický klub ragby Harlequins po disciplinárních trestech pro své členy a vysokému finančnímu postihu přišel o předsedu. Kvůli skandálu s falešnou krví, pomocí níž simuloval hráč tohoto londýnského celku zranění, v pátek rezignoval šéf klubu Charles Jillings.

Článek

Aféra vypukla letos v dubnu, kdy v závěru čtvrtfinálového utkání Evropského poháru předstíral hráč Tom Williams zranění, aby ho mohl vyměnit specialista na kopy. Harlequins už v té době totiž vyčerpali možnosti taktického střídání. Kamery však dokázaly, že Williamsovo "zranění" úst bylo způsobeno kapslí s falešnou krví, kterou měl uschovanou v štulpně.

Hráč i vedení klubu podvod u disciplinární komise zapírali a Williams se přiznal až poté, co dostal roční zákaz startu. Ten mu byl po odvolání snížen na čtyři měsíce. Za pravé viníky nicméně komise označila nyní již bývalého ředitele ragbyových operací Deana Richardse a fyzioterapeuta Stepha Brennana, kteří dostali tresty na tři a dva roky. Harlequins navíc inkasovali pokutu 260.000 liber (7,5 miliónu korun).

Předseda klubu Jillings vzal na sebe plnou odpovědnost za skandál, i když prý až do Williamsova přiznání neměl o podvodu potuchy. Ve svém pátečním prohlášení zároveň popřel, že se snažil získat hráčovo mlčení nabídkou nové čtyřleté smlouvy s lukrativními bonusy. "Myslel jsem to jako kompenzaci za naše selhání způsobené Richardsem. V žádném případě to nebyla odměna za mlčení," uvedl odstupující šéf aktuálně druhého klubu tabulky anglické ligy.

Reklama

Související témata: