Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková nabírá formu na horách

PRAHA

Náročné běhy, jízda na kole a in-line bruslích. Tak vypadá příprava rychlobruslařky Martiny Sáblíkové na nadcházející olympijskou sezónu. Zatímco celý rychlobruslařský svět je už na ovále, česká ledová královna pilně trénuje na horách v Jižních Tyrolích...

Článek

Do zahájení olympijských her ve Vancouveru 2010 zbývá pouhých 149 dní. Zatímco celý rychlobruslařský svět už se připravuje na ledě, světová rekordmanka a několikanásobná mistryně světa Martina Sáblíková se na sportovní svátek roku připravuje na horách v Jižních Tyrolích. Běhá, jezdí na kole a in-line bruslích. A trenér Petr Novák je spokojený. "Martina má už nyní formu, jakoby olympijské hry měly začít už za dva týdny," prohlásil kouč v tiskové zprávě.

Radost z Martiny mu však trochu kazí zdravotní problémy jeho další svěřenkyně Andrey Jirků. "Celý tým byl na testech, všichni dopadli dobře až na Andreu Jirků. Tu něco trápí. Ani s námi neodcestovala na soustředění. Andrea se s tím musí vypořádat sama. Věřím, že to zvládne," přeje si Novák. V případě, že by Jirků nebyla zcela fit, přišel by ženský tým o možnost závodit v družstvech. V tuto chvíli nemá Novák za Jirků náhradu, jeho další svěřenkyně jsou totiž příliš mladé.

V uplynulé sezóně trio Sáblíková, Jirků a Karolína Erbanová šokovalo svět, když vyhrálo Světový pohár v týmové olympijské stíhací disciplíně. "O Andreu určitě stojím, a proto bych byl moc rád, aby se dala do pořádku. Chtěl bych, aby pro tým byla posilou," dodal trenér.

Za ledem do Turína

A kam zamíří Novis Team za ledem? "Před rokem jsme vjížděli do podzimní sezóny na bruslích na ledě v bavorském Inzellu. Tam ale nyní areál zastřešují, rodí se třetí německá rychlobruslařská hala," vypráví Novák, který doufá, že již brzy se haly dočká i Česká republika a jeho tým tak nebude muset hledat azyl jinde. Nejdříve to tedy vypadalo tak, že tým pojede na rychlobruslařský ovál do Zakopaného. Pak ale přišla nabídka z italského Turína... A tak se počátkem října na led dostane i česká olympijská naděje.

Světový pohár začíná Martině Sáblíkové 6. listopadu v německém Berlíně. A tak uvažuje, že by se v pondělí 28. září představila ještě na kole. V Březnici u Příbrami se totiž pojede šampionát ČR v časovce cyklistických dvojic. "Dostali jsme nabídku od trenéra možné partnerky Martiny a moc si jí vážíme. Nemáme sice čas na nějaké dlouhé ladění, ale nebude-li problém, takový závod nás láká. Docela by mě potěšilo, kdybychom na zimní rychlobruslařské tažení odjížděli s cennou cyklistickou medailí,"uzavřel Petr Novák.

Reklama