Hlavní obsah

Rychlobruslařce Novotné začíná sezóna, ve které chce ovládnout ME

PRAHA

V dějišti loňských her v Pekingu ve čtvrtek vstoupí do zimní olympijské sezony rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná. Česká jednička tohoto sportu věří, že se jí v únoru ve Vancouveru podaří navázat na vydařené vystoupení z roku 2006 v Turíně, hlavní cíl sezony je však jiný. Pětadvacetiletá závodnice se chce stát evropskou šampionkou ve víceboji.

Foto: Pavel Rycl

Česká rychlobruslařka Kateřina Novotná.

Článek

"Nejdůležitější bude mistrovství Evropy a olympiáda. Na Evropě jsou však šance na prosazení větší a já bych chtěla letos získat titul mistryně Evropy. Na olympiádě uvidíme, v tomto sportu se ale může stát všechno. Šance je vždy," řekla Novotná ČTK před odletem do Číny, kde o víkendu vyvrcholí první díl Světového poháru.

Předpoklady uspět na kontinentálním mistrovství závodnice z Benátek nad Jizerou má, před rokem skončila druhá. "U nás jsou nejlepší Asiati a pokud chce člověk mít šanci uspět ve světě, musí být v Evropě nejlepší," uvedla šestá žena z turínských her na trati 500 metrů. Novotná startovala i o čtyři roky dříve v Salt Lake City.

Na led už se těší

Před lednovým ME v Turíně má na programu starty ve Světovém poháru. Týden po Pekingu se bude závodit v Soulu. "Těším se, že si zazávodím. Samozřejmě, že je tam i trochu strachu, jak na tom jsem. Jak se zlepšili ostatní, jaká bude moje výkonnost...," přiznala.

Za nejdůležitější sezónu v kariéře však následující měsíce nepovažuje. "Každá sezona je důležitá, v každé se chci zlepšit. Samozřejmě ale, že si uvědomuju, že je olympijská. A když se člověku podaří uspět tam (na olympiádě), tak to má větší význam," řekla Novotná.

Svěřenkyně trenéra Jindřicha Paříka má za sebou vydařenou letní přípravu. Alespoň je o tom přesvědčená. "Odtrénovali jsme přes léto kvalitně. Spousta států začala jezdit na ledě o dva měsíce dříve než my, s ohledem na olympiádu to rychlobruslaři hrotili. Na ledě byli od května, my začali v červenci. Máme s tím dobré zkušenosti a věřím, že to, co jsme v létě natrénovali, se zhodnotí," uvedla.

V minulých letech Novotná objížděla vrcholné mezinárodní závody sama, nadcházející sezona bude jiná. Do Asie s ní vyrazili i Vojtěch Loudín a Ondřej Suchý. "Kluci jsou starší a lepší, už se naše skupina zvětšila. Doufám, že alespoň jeden se kvalifikuje na olympiádu," přála si Novotná.

Reklama