Hlavní obsah

MOV je nespokojen s přístupem tří zemí k ženám ve sportu

KODAŇ

Mezinárodní olympijský výbor je nespokojen s přístupem tří zemí k ženskému sportu. Prezident MOV Jacques Rogge v pátek během kongresu v Kodani státy nejmenoval, nicméně uvedl, že všechny tři dělají sportovkyním "náboženské, kulturní a politické těžkosti".

Foto: Keld Navntoft, Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského svazu Jacques Rogge

Článek

"V současné době vedeme diskuze s těmito zeměmi a snažíme se je přesvědčit, že by měly být k ženskému sportu liberálnější a pozitivnější," řekl Rogge v Kodani, kde byl dnes znovu zvolen do funkce šéfa olympijského hnutí.

Belgický funkcionář očekává od dvou zemí brzy "dobré výsledky". Třetí země však podle něj nejeví známky zlepšení a může čelit sankcím MOV.

Šéfka komise MOV pro ženy a sport Anita DeFrantzová už dříve kritizovala Saúdskou Arábii za to, že nevysílá na olympijské hry sportovkyně. Bývalá americká veslařka dokonce navrhovala, že pokud země zůstane u své "mužské strategie", měla by být vyloučena z her v Londýně 2012. Loni do Pekingu vyslal pouze mužský tým také Katar, olympijskému výboru se nelíbí ani přístup Bruneie.

Některé arabské státy už nicméně svůj postoj k ženám ve sportu zmírnily. Například do Pekingu už Omán, Jemen nebo Spojené arabské emiráty poprvé v historii své sportovkyně nominovaly.

Debatu o rovnosti pohlaví ve sportu v pátek na kongresu rozvířil také Mohamed Mzali z Tuniska, jenž požadoval, aby se MOV znovu zamyslel nad zařazením ženského boxu do programu her v Londýně. "Mám problém s tím představit si mladé ženy, jak zápasí v ringu a dostávají tvrdé rány do svých prsou, kterými mají krmit děti," uvedl bývalý tuniský prezident.

Šéf lékařské komise Arne Ljungqvist ovšem tvrdí, že ženský box nepředstavuje z hlediska zranění větší riziko než ostatní sporty. "A rozhodně je méně nebezpečný než mužský box," uvedl Ljungqvist.

Reklama