Hlavní obsah

Na festival alpinismu přijede do Prahy legendární Messner

PRAHA

Legendární horolezec Reinhold Messner bude hvězdou šestého ročníku Smíchovského festivalu alpinismu, který se bude stejně jako loni konat v prostorách Národního domu na Smíchově v Praze 5. Setkání českých členů rakouského klubu Alpenverein má být nejlepší v historii, kromě slavných jmen ze zahraničí se ho zúčastní také absolutní české horolezecké špičky.

Článek

Slavný německy mluvící Ital Messner nebude v České republice poprvé, ale organizátoři prý na jeho nynější návštěvě pracovali dva roky. "Teprve v červenci jsme se osobně setkali a podařilo se to," radoval se za organizátory Ladislav Jirásko. Messner bude v Praze příští týden v pátek, kromě rozhovorů s médii a přednášky bude mít na festivalu i autogramiádu. "Je to sice jen jeden den, ale jsme moc rádi, že přijel," uvedl Jirásko.

Zajistit Messnerovu účast pomohl pořadatelům slovenský farář Josef Hurton, který za minulého režimu emigroval, studoval ve Vatikánu, pracoval u papeže, ale později přesídlil do Suldenu na trojmezí Itálie, Rakouska a Švýcarska pod horou Ortler (3905 m). Tam se stal na začátku šedesátých let členem horské služby a s Messnerem se seznámil. Dnes je mu 82 let a rovněž na festival do Prahy přijede. "Díky němu je tady Messner," dodal Jirásko.

Slavný Ital jako první zdolal za šestnáct let všech čtrnáct osmitisícovek, jako první stál na vrcholu Mountu Everestu bez použití kyslíku (1978) a jako první absolvoval na Mount Everestu sólovýstup alpským stylem. Kromě toho je znám svými pěšími výpravami napříč Antarktidou, Grónskem a pouštěmi Taklamakan a Gobi. Po ukončení aktivní kariéry se pětašedesátiletý horolezec vrhl na psaní knih, kterých vydal sedmnáct. V letech 1999 až 2004 byl poslancem Evropského parlamentu za italské zelené.

Zúčastní se i Jaroš

Festival, který potrvá od pátku do neděle, navštíví řada slavných horolezeckých či alpinistických jmen. Z extrémních alpinistů a lezců současnosti se v Praze představí také slavný Němec Stephan Glowacz, mezi atraktivní přednášky bude patřit vystoupení Nepálců, účast přislíbila i himálajská legenda šerpa Appa, který byl na vrcholu Everestu devatenáctkrát.

Mezi českými horolezci a skialpinisty budou k hvězdám patřit Radek Jaroš, který letos vylezl na svou devátou osmitisícovku Manaslu, Marek Holeček a Zdeněk Hrubý, kteří se neúspěšně pokoušeli o prvovýstup na Gasherbrum I, či David Fojtík, který dokázal jako první na světě sjet osmitisícovku Dhaulaghiri na lyžích. Při tom mu omrzly všechny prsty na pravé noze, o které po návratu přišel.

Reklama