Hlavní obsah

Dopování bude v Rakousku trestné, přistiženým hrozí 10 let vězení

VÍDEŇ

Sportovci přistižení v Rakousku při dopování se od příštího roku zřejmě vystaví hrozbě trestního stíhání. Rakouský ministr sportu a ministryně spravedlnosti v pondělí oznámili dodatek k současnému trestnímu zákoníku, na jehož základě bude hrozit dopingovým hříšníkům až 10 let vězení. Návrh vlády musí ještě schválit parlament, pokud se tak stane, vstoupí 1. ledna 2010 v platnost.

Článek

V Rakousku v souvislosti se skandály z minulých let zpřísnili dopingové zákony loni před olympijskými hrami v Pekingu. Trestným činem jsou dosud pouze držení zakázaných látek a obchodování s nimi, nikoli však užívání.

"V rakouském sportu už není pro doping místo," uvedl ministr sportu Norbert Darabos, jenž dodatek k zákonu připravil společně se svou kolegyní z vlády Claudií Bandionovou-Ortneovou. "Kdo dopuje, podvádí. Sportovec získává nejen nedovolenou výhodu, ale také bonusy, peníze od sponzorů a prize money," dodal ministr Darabos.

Podle upraveného zákona bude hrozit přistiženému sportovci vězení až na tři roky. Pokud díky podvádění vydělá více než 50.000 eur (zhruba 1,27 milionu korun), bude moci být odsouzen až k desetiletému pobytu za mřížemi.

Image rakouského sportu výrazně poškodila aféra ze zimních olympijských her v Turíně 2006, kdy byly při razii u běžkařů na lyžích a biatlonistů objeveny přístroje sloužící k nedovolenému zvyšování výkonnosti. Přistiženi při dopingu byli loni například nejlepší rakouský cyklista Bernhard Kohl a reprezentační triatlonistka Lisa Hütthalerová.

Reklama