Hlavní obsah

Sáblíková s Erbanovou spolu můžou stát na stupních vítězů, říká trenér Novák

PRAHA/CALGARY

Čtyři olympijské medaile z rychlobruslení? Proč ne! Martina Sáblíková a Karolína Erbanová mají podle trenéra Petra Nováka velkou šanci na olympiádě stát spolu na stupních vítězů. "V závodě na 1500 m mohou obě atakovat bednu. Zní to jako fantasie, ale pokud jim půjde ještě forma nahoru, tak je to reálné," řekl v telefonickém rozhovoru Sport.cz a Právu Novák.

Foto: Sport Invest

České rychlobruslařky - zleva: Andrea Jirků, Martina Sáblíková a Karolína Erbanová

Článek

Zatím je to jen sen, ale v únoru na olympijských hrách ve Vancoveru se může proměnit ve skutečnost. České rychlobruslení má totiž šanci přivézt z olympiády až čtyři medaile!

O tři cenné kovy by se mohla postarat několikanásobná mistryně světa Martina Sáblíková. Ta by kromě dlouhých tratí na tři a pět kilometrů mohla zazářit i v závodě na 1500 metrů. Letos na patnáctistovce už dvakrát stála na stupních vítězů, v Berlíně byla druhá a v Hamaru třetí.

A kdo by přidal čtvrtou medaili? Talentovaná Karolína Erbanová. Sedmnáctiletá juniorka si letos na patnáctistovce na všech závodech vylepšila osobní maximum a kvalifikovala se na olympiádu. "Karolína má fantastickou formu," chválil svou svěřenkyni v telefonickém rozhovoru Sport.cz a Právu trenér Petr Novák.

"Shlédla se v Martině a skvěle si rozumějí. Vůbec si nekonkurují, protože Karolína je spíš na kratší tratě a Martina na delší. Na olympiádě ve Vancouveru se v závodě na 1500 m  mohou sejít a obě atakovat stupně vítězů. Zní ti jako fantasie, ale pokud jim půjde ještě forma nahoru, tak je to dokonce reálné," prohlásil Novák.

Víkend plný osobních rekordů

Tým kouče Nováka je nyní v Calgary, kde se od minulého týdne připravuje na čtvrtý díl Světového poháru, který se zde uskuteční od 4. do 6. prosince. "Stále se ještě potýkáme s aklimatizací. Každý den trénujeme a chodíme do posilovny," vyprávěl Novák. O víkendu všechny své svěřence - Martinu Sáblíkovou, Karolínu Erbanovou, Pavla Kulmu, Milana Sáblíka a Zdeňka Haselbergera přihlásil na menší závody. "Od těchto závodů jsem nic nečekal a dopadlo to plejádou národních a osobních rekordů," radoval se. 

<span>"Nejprve Martina zajela na 500 m čas 40,01. Pak ji ale Karolína překonala, a to hned dvakrát. Nejprve časem 39,87 a v neděli 39,13. A aby toho nebylo málo, Pavel a Zdeněk si zlepšili osobní rekordy na 500 m a Pavel pak k tomu ještě přidal další osobák na 1500 m... Jsem s nimi spokojený," uzavřel Novák.</span>

Reklama

Související témata: