Hlavní obsah

Ruská bobistka o nohu zatím nepřišla. Po desetihodinové operaci lékaři amputaci odložili

PRAHA

Celé Rusko truchlí a modlí se za její život. O kom je řeč? O talentované bobistce Irině Skvorcovové, která na konci listopadu utrpěla při tréninku v německém Königssee vážná zranění a nyní bojuje o život. V úterý podstoupila jednadvacetiletá sportovkyně další desetihodinovou operaci a její stav je i nadále kritický.

Foto: www.lapresse.it

Ilustrační foto

Článek

Stačila jedna jediná chvíle a život talentované bobistky Iriny Skvorcovové se zcela změnil... Bylo pondělí 23. listopadu, když jednadvacetiletá Ruska vyrazila se svou kolegyní na trénink. V německém Königssee se připravovala na závody Evropského poháru, avšak osud ji do soutěže už nepustil.

Její dvojbob vjel na trať bez povolení, když na semaforu ještě svítilo červené světlo. V dolní pasáži se stroj převrátil. Než se však dívkám podařilo cokoliv udělat, v plné rychlosti do nich zezadu narazil dvojbob jejich ruských kolegů. Skvorcovová při nehodě utrpěla otevřenou zlomeninu stehenní kosti a několik dalších vážných zranění.

Na klinice v Traunsteinu už postoupila několik operací, a ta zatím poslední, trvala přes deset hodin. Její stav je i nadále velmi vážný, lékaři dokonce uvažovali o amputaci poraněné nohy. "Úterní operace trvala přes deset hodin. Podle lékařů proběhla úspěšně, i tak je ale její stav nadále kritický. Amputaci se zatím rozhodli odložit," řekla pro televizní stanici Věsti koordinátorka ruské reprezentace Nina Grefenštejnová.

Na její léčbu se koná i sbírka

"Do konce týdne budou bojovat o to, aby Irině nohu zachránili, dodala Grefenštejnová. Na německou kliniku dorazili i dva ruští specialisté. "Jeden z lékařů byl i u operace a své německé kolegy ocenil. Kolik však ještě operačních zákroků na Irinu čeká, není zatím jasné. Bude záležet nejen na doktorech, ale i na Irině, s jakou vírou a chutí bude o svůj život bojovat," uzavřela Grefenštejnová.

Osud talentované bobistky není lhostejný ani jejím krajanům. Celé Rusko se za ni modlí a nejposlouchanější moskevské rádio Maják dokonce vyzvalo své posluchače, aby přispěli na její léčbu.

Případ nadále vyšetřuje německá policie, kdo je však viníkem tragické události, stále není jasné. Vedení ruské reprezentace prohlásilo, že s vyjádřením, že šlo o nešťastnou náhodu, se rozhodně nespokojí.

Reklama

Související témata: