Hlavní obsah

Sáblíková: Z bronzu po Pechsteinové bych neměla takovou radost

PRAHA

S úsměvem na tváři se vrátila po dvou měsících mimo domov rychlobruslařka Martina Sáblíková. Aby ne, vždyť olympijskou sezónu rozjela výborně. Tři závody Světového poháru vyhrála, třikrát skončila druhá a jednou třetí. Nyní ji čeká trénink na prkně a po Vánocích vyrazí ladit formu na olympiádu na dráhu do Itálie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martina Sáblíková na tiskové konferenci v Praze

Článek

Více než dva měsíce strávila rychlobruslařka Martina Sáblíková mimo domov. Z jednoho Světového poháru cestovala na druhý. A pokaždé byla úspěšná. V Berlíně vyhrála famózním výkonem závod na tři kilometry a na poloviční trati překvapila skvělým druhým místem. O týden později v Heerenveenu bojovala s virózou, přesto i tam se na stupně vítězů postavila, když na 3000 metrů dojela druhá.

A její parádní jízda pokračovala dál. V Hamaru nenašla přemožitelku v závodě na pět kilometrů a o uplynulém víkendu v Salt Lake City vyhrála i přes bolesti zad na trati tři tisíce metrů. "Spokojená určitě jsem, ale vždy by to mohlo být ještě o maličko lepší," prohlásila dvaadvacetiletá rychlobruslařka na tiskové konferenci po návratu ze zámoří. "Domů jsem se už moc těšila. Kde ale strávím Vánoce, zatím netuším. Určitě ale pojedu navštívit rodinu, která mi moc chyběla."

Zároveň Martina Sáblíková uklidnila, že bolavá záda, která ji v Salt Lake City trápila, by neměla být žádným vážným problémem. "Vypadá to, že jsem tam prochladla. Už je to ale o něco lepší. Věřím, že bolest brzy odezní úplně."

Trénink doma na prkně

Velký odpočinek ale na olympijskou naději nečeká, neboť kouč Petr Novák jí už "naordinoval" domácí trénink. "Budu trénovat doma na prkně," prozradila Sáblíková, která pak 26. prosince s celým týmem zamíří na soustředění do Itálie. "Tam se těším hlavně na kolo. Naopak do posilovny se mi moc chtít nebude," přiznala rychlobruslařka, která se cestou do České republiky dozvěděla, že možná dodatečně dostane medaili z olympiády v Turíně.

Mezinárodní olympijský výbor totiž možná Claudii Pechsteinové odebere stříbro ze závodu na 5 km. Pokud by se tak stalo, česká reprezentantka by se ze čtvrtého místa posunula na třetí. "Jestli Claudia opravdu dopovala, tak by to bylo spravedlivé rozhodnutí. Musím ale přiznat, že z medaile nebudu mít takovou radost jako kdybych ji získala přímo v Turíně. Přeci jen to je něco jiného, když ji vybojujete na dráze," vysvětlovala svůj názor.

A tak není divu, že se nadále těší na to, že na olympiádě ve Vancouveru bude stát na stupních vítězů. "Neberu to tak, že do Vancouveru pojedu možná obhajovat bronz. Já tam chci získat medaili, a ta bude pro mě tou první. Ať je jakákoliv."

Reklama