Hlavní obsah

Žokej Váňa dostal Cenu Gutha-Jarkovského, další Velká pardubická ho láká

PRAHA

Sedmapadesátiletý žokej Josef Váňa převzal ve čtvrtek v Praze Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského. Český olympijský výbor toto vyznamenání uděluje za nejhodnotnější sportovní výkon dosažený českým sportovcem v uplynulém roce. "Co k tomu říci. Takové ocenění jsem vůbec nečekal," prohlásil šestinásobný vítěz Velké pardubické.

Foto: Ivana Roháčková

Žokej Josef Váňa s Cenou Gutha-Jarkovského

Článek

"To, že bych mohl být oceněn na stejné úrovni jako zlatí olympijští medailisté, jsem ani netušil. Asi je to tím mým seniorským věkem a významem závodu Velká pardubická. Moc si ale této ceny vážím a jsem za ni opravdu rád," dodal Váňa.

Cenou je socha bohyně Niké na mramorovém podstavci se stříbrnou plaketou a reliéfním portrétem Gutha-Jarkovského, zakladatele českého olympismu. „Cena je krásná, ale příliš těžká. Držel jsem ji asi minutu v ruce a jsem rád, že si ji nemusím odnést domů,“ vyprávěl s úsměvem na tváři legendární žokej, který vážně uvažuje i o čtyřiadvacátém startu na slavné Velké pardubické. „Příští týden v úterý půjdu na operaci s loktem. Pokud budu na podzim aspoň z osmdesáti procent fit, nevidím důvod, proč to nezkusit. Na tribuně bych strašně trpěl,“ uzavřel Josef Váňa.

Prvním nositelem ceny byl v roce 1934 mistr Evropy ve vzpírání Václav Pšenička. V posledních třech letech toto ocenění získaly - lyžařka Kateřina Neumannová (2006), rychlobruslařka Martina Sáblíková (2007) a oštěpařka Barbora Špotáková (2008).

Reklama