Hlavní obsah

Čeští moderní pětibojaři uvízli cestou na závody v Amsterodamu

PLAYA DEL CARMEN/PRAHA

Velké nepříjemnosti potkaly české moderní pětibojaře před úvodním podnikem Světového poháru v mexickém letovisku Playa del Carmen. Reprezentační jednička David Svoboda a dvojka Ondřej Polívka se kvůli chybějícím biometrickým údajům v pasu nedostali při mezipřistání v Amsterodamu do dalšího letadla a do dějiště závodu dorazili s dvoudenním zpožděním až v úterý večer.

Foto: Karel Felt, Právo

Česká moderní pětibojařka Natálie Dianová na mistrovství světa v Londýně

Článek

Pětibojaři se vypravili do Mexika před Amsterodam a americký Houston. Češi sice už přes rok nepotřebují k cestám do Spojených států vízum, ale podle současných opatření musejí cestovní doklady obsahovat biometrické údaje, které jsou v pasech nahrané na speciálním počítačovém čipu.

Svoboda s Polívkou však letěli do Mexika s dříve vydanými pasy, v nichž tyto údaje nejsou. "Někteří jsme měli ve starších pasech aspoň platné vízum vydané před několika lety a to stačilo. David s Ondrou je ale nemají, takže je nakonec nepustili do letadla," řekl ČTK kouč Jakub Kučera, který s oběma závodníky zůstal v Amsterodamu a operativně řešil, jak je dostat do Mexika.

Pětibojaři se spojili s českým zastupitelstvím v Nizozemsku a nakonec se jim podařilo dodatečně víza získat. Připravená byla i alternativa s leteckým přesunem mimo území Spojených států.

Svoboda s Polívkou dorazili do mexického střediska s dvoudenním zpožděním jen necelé dva dny před čtvrteční kvalifikací. "Cesta byla plánovaná na necelých 18 hodin, takhle se protáhla skoro na tři dny. V Mexiku je sedm hodin časový posun, takže oba asi budou mít problémy s aklimatizací," posteskl si Kučera.

Vedle Svobody s Polívkou, druhého a třetího muže světového žebříčku, se v Playa del Carmen představí také Michal Sedlecký, Martin Dvořák, Lucie Grolichová a Natálie Dianová. Ve čtvrtek a v pátek jsou na programu kvalifikace, hlavní závody se uskuteční tradičně o víkendu.

Český tým vstupuje do sezóny se stejnými ambicemi jako v předchozích letech. "Chceme potvrdit, že celý český pětibojařský tým patří mezi absolutní světovou špičku," prohlásil Kučera.

"Loňská sezona byla mimořádně úspěšná, letos máme s ohledem na blížící se olympiádu v Londýně poslední možnost vyzkoušet nové věci v přípravě a skladbě sezony. V roce 2011 už začne kvalifikace na OH a ta může být hlavně v kategorii mužů zajímavá. Kvóta asi zůstane dva muži, dvě ženy a my přitom máme šest závodníků schopných splnit kvalifikační kritéria," řekl Kučera.

Češi plánují vynechat druhý díl seriálu v Káhiře, vrcholem pro ně budou evropský šampionát v Maďarsku a mistrovství světa v Číně. "Tam se nám v posledních letech dařilo a pro Davida to může být dobrá odveta za Peking," dodal Kučera s odkazem na Svobodův nešťastný parkur, kde kvůli problémům s vylosovaným koněm zřejmě přišel o olympijskou medaili.

Reklama

Související témata: