Hlavní obsah

Sáblíková nakonec Světový pohár pojede, chybí jí ale jiskra a motivace

PRAHA/HEERENVEEN

Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková nakonec pojede páteční závod na tři kilometry ve finále Světového poháru v nizozemském Heerenveenu. Dvaadvacetiletá závodnice tak má šanci počtvrté v řadě vyhrát celkově SP na dlouhých tratích. "Trenér říká, že bych jet měla. Tak ho poslechnu," řekla Sáblíková v telefonickém rozhovoru Sport.cz a Právu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková se zlatou olympijskou medailí.

Článek

"Rozhodli jsme se, že Martina finále Světového poháru koncem tohoto týdne pojede," řekl na úvod telefonického rozhovoru trenér Petr Novák. "Martina může počtvrté v řadě vyhrát celkově SP na dlouhých tratích. Ale neberu to tak, že musí. Ale že může...," uvedl dál kouč.

Trojnásobná medailistka z olympiády ve Vancouveru stála naposledy na bruslích 24. února, kdy jela závod na pět kilometrů. "Martina poprvé obula brusle až tady v Heerenveenu a její první reakce byla, že ji bolí chodidla. To je však normální. Je ale pravda, že na oválu jezdí stín Martiny Sáblíkové. Je bez jiskry a motivace. Martina si po návratu z olympijských her neměla šanci odpočinout ani trénovat. Bylo to hektické," dodal Novák.

Když nevyhraju, snad se na mě nebudou zlobit

A jeho slova potvrdila i sama rychlobruslařka. "Trenér říká, že bych měla jet. Tak ho poslechu. Je to ale těžké. Zdaleka na tom nejsem tak jako před Vancouverem," přiznala dvaadvacetiletá Sáblíková. "Chybí mi síla, chuť, motivace. Ten výpadek je znát. V této době bych měla být s přípravou a formou někde jinde."

Do pátečního závodu na tři kilometry ale půjde úspěšná závodnice s tím, že chce podat co nejlepší výkon. "Vím, že to nebude optimální, ale udělám maximum, abych ze sebe dostala vše. Víte, jak to je... Nevyhraju a všechno ostatní bude zklamání. Olympijská vítězka by přeci měla vyhrávat..."

"Já jsem ale dala opravdu vše do olympiády a přivezla jsem tři medaile. Možná jsem hned po Vancouveru měla ukončit sezónu. Opravdu, letošní Světový pohár není důležitý. Rozumní lidé to jistě pochopí, a když nevyhraju, nebudou se na mě zlobit," uzavřela Martina Sáblíková.

Reklama