Hlavní obsah

Zběsilý úprk před lavinami, prokleté počasí! Výprava s exprimátorem Bémem kapitulovala

Praha

Nevyšlo to! Hora dál zůstává nepokořena. Snaha české expedice vystoupat na nejvyšší nezdolaný vrchol světa, 7453 metrů vysoký Muču Kiš, vzala za své. Pavel Kořínek, Pavel Bém a Jiří Janák se rozhodli nepokračovat v cestě vzhůru. Na vrcholu hory v Karakoramu tak stále ještě nestanula noha člověka.

Foto: Sport.cz

Uprostřed se tyčí vrchol Muču Kiš. Počasí při snaze výpravy bylo mnohem horší než na snímku.

Článek

Výprava, v níž byl i pražský exprimátor Bém, se dostala nad 6300 m. „Je konec. Někdy je třeba vzít rozum do hrsti a určit si hranu toho, kam lze ještě zajít. Nepřízeň počasí, náročnost neznámého terénu a objektivní nebezpečí bylo příliš velké," stojí na profilu, který je věnován úsilí tria odvážlivců. Nechtěli riskovat zdraví.

„Kluci už jsou na cestě do civilizace. Živí, zdraví. Nedá se nic dělat," píše se dále na instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

🇨🇿 Je konec. Někdy je třeba vzít rozum do hrsti a určit si hranu toho, kam lze ještě zajít. Nepřízeň počasí, náročnost neznámého terénu a objektivní nebezpečí bylo příliš velké. Kluci už jsou na cestě do civilizace. Živí, zdraví. Nedá se nic dělat. Vyjádření od kluků bude brzy. …cestou z BC prý potkali Jordiho Tosase a Philippa Bruggera. O jejich počínání se vás též pokusíme informovat. 🇬🇧 Party is over. Unfortunatelly. Sometimes it is necessary to take reason into your hands and determine the edge of where you can still go. The bad weather, the difficulty of the unknown terrain and the objective danger were too great. The boys are already on their way to civilization. Alive, healthy. Nothing can be done. … On the way from BC they met Jordi Tosas and Philipp Brugger. We will also try to inform you about their actions. #muchu2020 #akuboots #ferrino #koprivnice #huskycz #cestajecil #adventuremenu #explore #expedition #summer #alpinist #new #way #karakoram #climbing #pakistan #adventure #mountains #love #ceskyhorolezeckysvaz #lifestyle #best #explorer #alpinist #style

Příspěvek sdílený MUCHU CHHISH 7.475 m (@muchu2020),Zář 6, 2020 v 10:48 PDT

Řadu nástrah výprava překonala. Musela se ovšem vracet a marně soustřeďovala síly na další pokus.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

4.9. 🇨🇿 Kluci před pár dny sestoupili do BC. Nicméně dnes víme, že ani sestup z výšky cca. 6300m nebyl bez dramatu. Kořen píše: „..dvoudenní zběsilý úprk zpestřený prachovými lavinami nad C1, k tomu masivní přívaly sněhu. Vše bylo nakonec mnohem náročnější než výstup. Ale jsme v BC. V bezpečí.“ O dalším postupu se dlouze jednalo, zejména v závislosti na počasí. A ani to nevěstí nic dobrého. 🇬🇧 The boys descended to BC a few days ago. However, today we know that even the descent from a height of approx. 6300m was not without drama. Kořen writes: ".. A two-day frantic escape variegated with dust avalanches above C1, plus massive snowing. In the end, everything was much more challenging than climbing up. But we are in BC. In safety." The next step has long been discussed, especially depending on the weather forecast. And it doesn't bode well either. #muchu2020 #akuboots #ferrino #koprivnice #huskycz #cestajecil #adventuremenu #explore #expedition #summer #alpinist #new #way #karakoram #climbing #pakistan #adventure #mountains #love #ceskyhorolezeckysvaz #lifestyle #best #explorer #alpinist #style

Příspěvek sdílený MUCHU CHHISH 7.475 m (@muchu2020),Zář 5, 2020 v 11:27 PDT

„Dvoudenní zběsilý úprk zpestřený lavinami, k tomu masivní přívaly sněhu. Vše bylo nakonec mnohem náročnější než výstup. Ale jsme v BC (základním táboře). V bezpečí," popisují Češi. Další plány pak přehodnotili.

„O dalším postupu se dlouze jednalo, zejména v závislosti na počasí," nastiňuje výprava, co ji přimělo ke kapitulaci.

Reklama