Hlavní obsah

Bývalý prezident MOV Samaranch ve věku 89 let zemřel

BARCELONA

Bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch dnes ve věku 89 let zemřel. Od neděle byl hospitalizován na barcelonské klinice v kritickém stavu kvůli srdečním problémům.

Foto: Mal Langsdon, Reuters

Bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch

Článek

"Nemůžu najít slova, abych vyjádřil bolest olympijské rodiny. Ztratili jsme velkého muže, mentora a přítele, jenž zasvětil celý svůj dlouhý a naplněný život olympismu," uvedl v první reakci Jacques Rogge, jenž Samaranche ve funkci před devíti lety nahradil.

Samaranch, který vedl MOV v letech 1980-2001, byl v nemocnici Quirón v rodné Barceloně od neděle na jednotce intenzivní péče napojen na dýchací přístroje. Lékaři jeho stav označovali od počátku jako velmi vážný. Zemřel ve 13:25 místního času na selhání dýchacího a oběhového sytému.

Šéf interního oddělení nemocnice Rafael Esteban v úterý na tiskové konferenci řekl, že vzhledem k věku pacienta a jeho chronickým problémům nemůže být příliš velkým optimistou.

Potíže přišly nečekaně

Navzdory tomu, že byl bývalý prezident MOV v minulých letech několikrát hospitalizován, jeho nynější zdravotní problémy přišly nečekaně. "Byl v dobrém stavu. Tak dobrém, že měl tento týden letět do Lausanne. Do neděle byl úplně zdravý," řekl Esteban. V den kolapsu Samaranch dokonce ráno cvičil.

Bývalý španělský diplomat zůstal v olympijském hnutí aktivní i poté, co v roce 2001 ve funkci skončil jako druhý nejdéle sloužící prezident MOV v historii. Podílel se například na neúspěšných kandidaturách Madridu na pořádání olympijských her 2012 a 2016.

Samaranch pomohl během své éry k celosvětové popularizaci olympismu a především k finanční záchraně MOV, jemuž se nikdy předtím nevedlo ekonomicky lépe. Funkci ovšem opouštěl ve stínu korupčního skandálu v souvislosti s volbou Salt Lake City za olympijské město pro rok 2002, který vedl k vyloučení deseti členů MOV.

Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek

"Byl to člověk, který stvořil olympijské hry moderní éry. Díky své mimořádné vizi a nadání vybudoval silné a jednotné olympijské hnutí. Inspiroval mě, jeho povědomí o sportu bylo naprosto výjimečné," uvedl současný šéf MOV Rogge. Samaranchův nástupce bude mezi osobnostmi, které se zúčastní ve čtvrtek ráno ceremonie k uctění památky zemřelého. Pohřeb bude podle agentury AP v barcelonské katedrále během čtvrtka.

Samaranch se stal členem Mezinárodního olympijského výboru v roce 1966 poté, co byl na třech předchozích hrách šéfem španělské výpravy. Zároveň se dostal do čela národního olympijského výboru a byl státním tajemníkem pro sport ve Francově Španělsku.

V letech 1974-78 působil jako viceprezident MOV, od roku 1977 do svého zvolení šéfem olympijského hnutí byl španělským velvyslancem v Mongolsku a tehdejším Sovětském svazu. Právě v jeho hlavním městě Moskvě byl krátce před OH 1980 zvolen sedmým prezidentem MOV. Ve funkci vydržel déle než on pouze zakladatel moderního olympijského hnutí Pierre de Coubertin (29 let).

Reklama