Hlavní obsah

Sáblíková: S favoritem na olympiádu? Proč ne, světové parametry má

PRAHA

Jen pět dnů dokázala odpočívat rychlobruslařka Martina Sáblíková po náročné sezóně ověnčené třemi olympijskými medailemi, celkovým triumfem ve Světovém poháru či úspěšnou obhajobou titulu mistryně světa. „Bylo toho moc, i když jsem netrénovala. A teď už jsem zase v jednom kole,“ vyprávěla rozesmátá Sáblíková po návštěvě u prezidenta Klause, který ocenil medailisty z Vancouveru Zlatou plaketou.

Foto: Petr Horník, Právo

Martina Sáblíková

Článek

Úspěchy přinesly Sáblíkové řadu povinností vůči partnerům a královna ledového oválu přiznává, že jich nebylo málo. „Připadá mi, že nemám vůbec na nic čas. Bylo toho hodně, volno jsem měla až teď,“ líčila novinářům po setkání na Pražském hradě, po němž se přesunovala na Kavčí Hory, kde ji čekala televizní debata, a na večer měla naplánovanou večeři s premiérem Fischerem.

Zmíněné volno si užila se vším všudy. „Nikdo o mě nevěděl, to bylo pěkné,“ poznamenala Sáblíková. Odpočinek v podání mladé sportovkyně je nicméně pojem silně relativní. „Dnů, kdy jsem opravdu nic nedělala, bylo asi pět. Jinak jsem už chodila běhat, projela jsem se i na kole...,“ přiblížila dvaadvacetiletá rodačka z Nového města na Moravě.

Cílený cyklistický trénink, jímž by vykročila za snem trenéra Nováka v podobě startu na letní olympiádě v Londýně, zatím neřeší. „Do konce května chceme trénovat v klidu, srovnat si myšlenky. Až pak se budeme bavit o věcech, které bychom chtěli případně změnit,“ má jasno. Díky české sportovní hvězdě je ale možné, že se pod pěti kruhy proslaví legendární značka Favorit, která zdobí její silniční i horské kolo. „Proč ne. Světové parametry má,“ podotkla Sáblíková.

Než vlétne do nekončícího drilu, chce ještě stihnout opožděné oslavy veleúspěšné sezóny. „Něco se chystá na konec května. Dosud jsem si potřebovala hlavně odpočinout a hodit všechno za hlavu. Za měsíc už sice budeme v tréninku, ale ten den dva volna nic nezkazí,“ těší se na setkání s přáteli, které bude moci spojit s oslavou 23. narozenin.

V plánu má také červnovou dovolenou v teple, kterou však spojí s ostatními členy Novis Teamu. „Takže to bude napůl tréninkové,“ usmívá se královna dlouhých nožů.

Reklama