Hlavní obsah

Česká republika uspořádá mistrovství světa v Ultimate Frisbee

Není to jen obyčejná hra, kterou si mladí lidé krátí dlouhou chvíli. Frisbee není jen hra s létajícím diskem, ale dramatický a akční týmový sport s neobyčejným smyslem pro fair play. A v Praze bude k vidění to nejlepší, co frisbee ve světě nabízí.

Foto: Petr Kotěšovec, WUCC 2010

Ultimate frisbee: Létat je tak snadné.

Článek
Fotogalerie

Česká asociace létajícího disku (ČALD) z pověření Světové asociace létajícího disku (WFDF) totiž uspořádá od 3. do 10. července 2010 v Praze mistrovství světa klubů v ultimate frisbee! Česká republika uspěla v boji o hostitelství turnaje zejména díky tomu, že již v roce 2001 hostila mistrovství Evropy klubů v ultimate frisbee, které skončilo úspěchem, což významně přispělo k popularizaci tohoto sportu. A pořadatelství letošního mistrovství světa bude vrcholnou a historickou tuzemskou událostí v tomto unikátním odvětví.

Mistrovství světa klubů se v současné době koná jednou za čtyři roky a kvalifikují se na ně nejlepší týmy z jednotlivých členských zemí Světové asociace létajícího disku (WFDF). Největší zastoupení mají tradičně americké, kanadské, japonské a anglické týmy. První klubové mistrovství světa se konalo v německém Kolíně nad Rýnem v roce 1989, až do roku 1999 se soutěž konala každé dva roky. Dalšími hostitelskými městy byly v průběhu let kanadské Toronto (1991), americký Madison(1993), Milifield ve Velké Británii (1995), kanadský Vancouver (1997), St. Andrews ve Skotsku (1999), Honolulu na Havaji (2002) a konečně Perth v Australii (2006).

Do Prahy se sjede 136  týmů a více než 2 700 hráčů z celého světa a soutěžit se bude v kategoriích mix, ženy, masters a nejprestižnější open. Rozsáhlá a velmi náročná akce na organizaci proběhne ve Vršovicích (zejména sportovní areál Slavie Praha) a na stadiónech v Praze na Strahově (zejména sportovní areál Sparty Praha a stadióny ČSTV).

„Svěření pořadatelství takto velkého turnaje do rukou tak malé země není samozřejmost. Je to pocta a zároveň výzva a příležitost, která se v tomto regionu nebude v brzké době opakovat,“ říká k pořadatelství šampionátu ředitelka turnaje Jana Vejmelková. Akce se tak stane jednou z největších sportovních událostí v České republice v roce 2010.

Filozofií frisbee je hra založena na čestném a ryze sportovním jednání na hřišti i mimo něj. Spirit of the Game neboli duch hry, činí ultimate frisbee unikátní sportovní hrou. Zápasy totiž nemají rozhodčího a je pouze na hráčích, jak se ke sporné situaci postaví a jak ji vyřeší. K tomu jim pomáhají jasně formulovaná pravidla. Frisbee tak má přesah do formování osobnosti člověka i v jeho civilním životě.

Spirit of the Game - v tom je frisbee jedinečnou hrou

Duch hry činí z ultimate frisbee unikátní sportovní hru. Odpovědnost  za čistotu hry je totiž vložena do rukou samotných hráčů. Jako málokterá sportovní hra se obejde bez rozhodčích, a to i na mistrovství světa v Praze! Soutěživost má zelenou, ale nikdy ne za cenu faulu či ztráty vzájemného respektu hráčů. Nestává se, že by se hráč dopustil úmyslného faulu. Dojde-li k nechtěné srážce či jinému fyzickému kontaktu, hra se vrací do situace před sporným momentem a nikdo není potrestán. Hráči velmi dbají na dodržování tohoto morálního kodexu a na každém turnaji je vyhlašována cena Spirit of the Game, která není cenou útěchy pro nejslabší družstvo, ale mezi hráči je hodnocena obdobně jako vítězství v turnaji.

Proto frisbee není jen obyčejná hra

Ultimate frisbee je dynamický týmový sport, který se hraje na travnatém hřišti s koncovými zónami, jež jsou podobné americkému fotbalu. Každý z týmů staví do hry sedm jednotlivců a hra obvykle končí ziskem sedmnáctého bodu. Úkolem týmu je dopravit létající disk do koncové zóny pomocí přihrávek, poslední zachycená přihrávka v zóně znamená bod. Hráči s diskem nesmějí běhat a bránící tým může kdykoliv srazit letící disk či zachytit přihrávku útočícího týmu, čímž získává disk na svou stranu.

Vznik létajícího talíře? Z pekařské formy…

Historie frisbee jako sportu spadá do padesátých let minulého století, kdy stavební inženýr z Los Angeles Walter Frederick Morisson dostal nápad využít talířů jako sportovního náčiní a úspěch získal tím, že k jejich výrobě použil plastické hmoty. Původně totiž talíře sloužily americké pekařské firmě Frisbie Baking Company jako formy pro výrobu pečiva.

Dlouhá léta se disk vylepšoval, upravoval a teprve až v roce 1965 byl létající talíř pod názvem Frisbie patentován. V té době hry s létajícím talířem zdomácněly na amerických univerzitách a v současné době jsou zde nejrozšířenějším sportem. Létající talíř si oblíbily milióny lidí a podle statistik se disků na americkém kontinentu prodá ročně víc než vybavení na basketbal, baseball a americký fotbal dohromady.

Frisbee má od roku 1968 svoji mezinárodní sportovní asociaci WFDF (World Flying Disc Federation), jež nyní zastřešuje více než 100 národních asociací ze všech světadílů s výjimkou Antarktidy. Evropská asociace Frisbee sdružuje 34 řádných členů a další země eviduje.

V České republice se frisbee jako sport poprvé objevil v roce 1991 na ČVUT a o dva roky později byla založena Česká Asociace Frisbee (ČAF, dnes ČALD), která je organizátorem pravidelné ligové soutěže v ultimate frisbee. O největší úspěchy českého frisbee se postaral ziskem stříbrné medaile mixový tým na ME v Southamptonu v roce 2007 a ženský tým Hot Beaches vybojoval bronzovou medaili na loňském mistrovství Evropy klubů v Londýně. Asociace registruje v tuto chvíli osmnáct oddílů.

Česká republika vyšle na letošní mistrovství do boje 3 týmy. V ženské kategorii se na nedávné úspěchy pokusi navázat tým Hot Beaches, v kategorii open budeme mit tým Silence a v mixové kategorii se o úspěch pokusí tým Velká Morava.

"Doufáme, že mistrovství světa přispěje k většímu rozšíření ultimate frisbee v Čechách. Myslím, že si to tenhle sport zaslouží, protože je jedinečný, jak ve své sportovní komplexnosti, tak i svou kulturou kolem," říká na závěr Jana Vejmelková.

Reklama