Hlavní obsah

Loni Cavendish vyhrál šest etap, letos se však na Tour trápí

ÉPERNAY

Před dvěma lety Mark Cavendish vyhrál na Tour de France čtyři etapy, loni šest. Letos se však britský cyklista trápí a na vítězství stále čeká. Přesto z něj však soupeři stále mají respekt a nemyslí si, že by byl v závodě odepsaný.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Britský cyklista Mark Cavendish ze stáje Columbia

Článek

"Nejsem rychlejší než on. Každý spurt je jiný a výjimečný. Já jsem třeba na Tour nikdy nevyhrál šest etap," řekl na adresu pětadvacetiletého Cavendishe o jedenáct let starší Alessandro Petacchi. Italský jezdec na letošní Tour vyhrál zatím dvě etapy, před šesti lety dokázal v závodě triumfovat čtyřikrát.

"Jsem přesvědčený, že alespoň jednu etapu vyhraje," přidal Cavendishův kolega ze stáje HTC Columbia Mark Renshaw. "Rozhodně neztratil talent," uvedl bývalý vynikající spurtér Erik Zabel, který je v posledních dvou sezonách Cavendishovým poradcem. "Neudělali jsme nic špatně. Jediné, co chybělo, byla Markova spurtérská forma z loňska," řekl šestinásobný vítěz bodovací soutěže na Tour po středeční etapě.

Na Tour upadl jako první

Za nevýraznou formou rodáka z ostrova Man možná můžou i potíže se zuby, které mu narušily přípravu. Zatímco loni před Tour vyhrál 13 závodů, letos jen tři. Navíc na sebe upozornil skandálem s neslušným gestem při závodě Kolem Romandie a Kolem Švýcarska byl potrestán za nebezpečnou jízdu.

Na letošní Tour také Cavendishe provází i smůla, když v první etapě jako první z jezdců upadl. Ve středu zase nedokázal reagovat na Petacchiho nástup. "Takový je cyklistický život. Mark si musí přiznat, že ne vždycky to bude tak dobré jako před rokem. To mu hodně pomůže," řekl Zabel agentuře Reuters.

Vedení stáje však věří, že Cavendishův čas teprve přijde. "Loni před Tour prakticky pořád vyhrával a potom už nic nepředvedl. Letos se dostane na vrchol během Tour a formu si udrží i po ní na mistrovství světa," prohlásil manažer týmu Bob Stapleton, který je přesvědčen, že i dvě aféry ze závodů Kolem Romandie a Švýcarska Cavendishovi pomůžou. "Není lepší motivace než kritika," dodal.

Reklama