Hlavní obsah

Olympijský vítěz z Pekingu Kostelecký před MS nestřílí, má bolavá záda

PRAHA

Nepříjemná komplikace potkala olympijského vítěze z Pekingu ve střelecké brokové disciplíně trap Davida Kosteleckého (35). V době, kdy by měl finišovat v přípravě na mistrovství světa v Mnichově, na němž půjde už o účast v olympijském Londýně 2012, musel odložit svoji brokovnici Perazzi...

Foto: Ivana Roháčková

David Kostelecký

Článek

„Po návratu z mistrovství Evropy v Kazani se objevily bolesti zad. Nemohl jsem se pořádně hnout, otočit, prostě udělat jakýkoliv pohyb, který při střelbě musím dělat. Po důkladném vyšetření mi lékaři sdělili, že jde o zánět nervu, který je v podstatě důsledkem nahromaděné únavy. Beru nějaké prášky, chodím na masáže a k fyzioterapeutovi. Mám naordinovaný hlavně klid,“ odhalil důvod tréninkového výpadku Kostelecký.

V pondělí zkoušel střílet doma v Holasicích, ale bolest ho stále omezovala. „Nemělo smysl pokračovat. Problém mám, když třeba jedu pár desítek minut v autě. Nemá smysl se trápit, nic neurychlím, právě naopak,“ dodal smutně.

Přitom hned v prvních srpnových dnech ho čeká světový šampionát v Mnichově. „To je vrchol sezóny. Všechny dosavadní závody, byť jsem byl třikrát ve finále velkých závodů, jsem bral jako přípravu,“ krčil rameny. Přesto zůstává optimistou. „Věřím, že světový šampionát stihnu. Bolesti ustupují, ale jak už jsem řekl, nechci léčení zbytečně urychlovat. Nestřílel jsem pořádně nějakých čtrnáct dní. Někdy je pauza ku prospěchu, ale to poznáte až při závodě. Pomalu se pustím do tréninku. Do mistrovství světa bych měl být v pořádku, určitě ho odstřílím, i když to bude třeba hop anebo trop. Je to v podstatě poslední závod sezóny a ten nejdůležitější,“ pravil odhodlaně.

Trénovat musel v Česku

Kvůli problémům se zády se musel omluvit minulý víkend z velkého závodu v Itálii. Chystal se také na pár dní vyrazit do Mariboru, kde se rád a v klidu připravuje. „Nezbylo mi, než zůstat doma a závěr přípravy situovat na střelnici v Holasicích u Brna, kde mám ale všechny potřebné podmínky pro přípravu,“ konstatoval nejúspěšnější český brokař posledních let.

Dokonce zůstal u svojí staré osvědčené brokovnice Perazzi, s níž vyhrál olympiádu. „Mám k dispozici úplně novou, vylepšenou, ale zatím jsme si nějak nesedli. Chce to čas. Změna zbraně je pro střelce velmi citlivá záležitost a někdy trvá i rok dva, než se s novou brokovnicí sžije. Nechtěl jsem dva roky před olympiádou, kdy půjde o účastnická místa pro Londýn, zbytečně riskovat,“ prozradil.

Skutečnost, že v Mnichově už půjde nejen o titul mistra světa, ale „přituhuje“ i z hlediska příští olympiády, ho nijak nestresuje... „Před lety bych z toho byl nervózní, ale teď už ne. Možností vystřílet si účast v olympijském Londýně bude několik i v příštím roce. Samozřejmě získat účastnické místo už nyní, by bylo super. Vím od ostatních střelců, že plánují trefit Londýn už v Mnichově a příští rok střílet v klidu. Takových nás je asi sto padesát a jen pěti se to splní. Nijak se tím nevzrušuji. Udělám maximum pro co nejlepší výsledek a buď to vyjde nebo ne,“ říkal bez emocí.

V Mnichově je konkurence větší

Nijak ho neděsí ani zmodernizovaná olympijská střelnice v Mnichově. „Loni tam byl Světový pohár, takže ji znám dobře. Je to velmi kvalitní střelnice. Dokonce jedna z mála, kde se střílí podle pravidel, myslím tím především rychlost a dolet terčů. Jinde to nedodržují. V Mnichově se proto střílejí vysoké výsledky, takže loni nestačilo ani 123 terčů na finále. Možná paradoxně mám raději těžší střelnice, kde létají terče rychleji a slabší závodníci odpadnou. V Mnichově dosahují výborné výsledky i ti průměrnější, takže konkurence je o to větší. Ale to není výmluva, každý závod je jiný. Uvidíme,“ přemýšlel nahlas.

„Hlavně se musím dát do pořádku. Samozřejmě každý chce titul. Na ten má minimálně čtyřicet borců. Do finále jich postoupí jen šest a v něm prvních pět získá právo startovat na olympiádě. Už samotné finále je velký úspěch, ale já bych rád alespoň to páté místo. Poslední slovo ve dvoudenním závodě, kdy střílíme sto padesát ran, pokud ještě nedojde k rozstřelu, budou mít nejspíš moje záda,“ pravil s lehkým úsměvem David Kostelecký.

Reklama

Související témata: