Hlavní obsah

Po roce se opět hlásí horolezecký festival v Teplicích. Letos s Hámorem a Zakem

PRAHA

Prázdniny se chýlí ke konci a v Teplicích nad Metují tradičně vrcholí přípravy Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu. Do hlavní soutěže již 27. ročníku tradičního letního dostaveníčka horolezců a milovníků sportů v přírodě bylo vybráno 32 filmů od tvůrců z devíti zemí. Východočeské městečko však o posledním srpnovém víkendu (26.-29. srpna) tradičně ožije i bohatým doprovodným programem.

Foto: Sport.cz

Ceny pro vítěze Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují.

Článek

Pořadatelé festivalu v letošním roce obdrželi od tvůrců čtyřicítku filmů, čtyřčlenná porota ve složení Stanislav Holec, Martin Karlík, Slovák Martin Heuger a Polák Jerzy Porebski nakonec bude vybírat adepty na ocenění z dvaatřiceti snímků. Nejpočetnější zastoupení mají snímky českých autorů (11), nejvzdálenější zemí, z níž film přišel, je Brazílie.

Festival, který patří do 19členné rodiny Mezinárodní aliance pro horský film, tradičně odstartuje ve čtvrtek večer vernisáží fotografické výstavy, koncertem a promítáním vítězných snímků z minulého ročníku. "Počasí nám zatím letos moc nepřálo. Doufejme, že už konečně začne léto a vydrží i přes náš festival," přeje si ředitelka přehlídky Máša Jirmannová.

Od pátečního rána pak běží v teplickém kině i sále tamní školy naplno letošní program. Vedle filmové nabídky nabízí festival opět řadu zajímavých setkání, letošním zlatým hřebem je nedělní přednáška extrémního lezce a skvělého fotografa Heinze Zaka či sobotní vzpomínání slovenského horolezce Petera Hámora.

V sobotu nebude v rámci doprovodného programu chybět divácky velice atraktivní závod v boulderingu, který letos povýšil na mistrovství republiky. Ještě předtím se připomene dávná olympijská disciplína šplh na laně. V neděli ráno si pak rovněž tradičně budou moci zazávodit všichni milovníci pohybu při běhu Teplickými skalami. Páteční a sobotní rej v Teplicích doprovodí koncerty, letos se na pódiu představí Tony Ducháček&Garage, Prohrála v kartách či legendární skupina Turbo.

Vstupné na jednotlivé projekce soutěžních bloků je 50 korun, v infocentru festivalu je možné zakoupit permanentku na celý program za 500 korun (omezeno na dvě stě kusů). Kompletní informace a program najdete na webu festivalu.

Filmové tipy Sport.cz
Alone on the Wall (r. Peter Mortimer/Nick Rosen, USA)
Teprve sólový pokus o zdolání 600 metrů vysoké stěny Half Dome v Yosemitech naučí 23letého Alexe Honnolda, co je strach.
Asgard Project (r. Alastair Lee, USA)
Film o ambiciózním pokusu Leo Houldinga a Stanleyho Learyho o volný prvovýstup na Severní věž Asgardu na Baffinově ostrově hluboko v Antarktidě.
Indiánská stezka (r. Jaroslav Ježek, ČR)
Film o další expedici populární Dolní Žleb Company (Ondra Beneš, Tomáš Sobotka), tentokrát do kraje pískovcových stolových hor ve Venezuele.
Träume Sterben Nie (r. Heinz Zak)
Film legendárního Heinze Zaka o sólo přelezu kultovní yosemitské cesty „Separate Reality“.
Mongolsko - v tieni Čingischána (r. Pavol Barabáš, Slovensko)
Další snímek z dílny známého slovenského dokumentaristy. Při putování nehostinnou přírodou Mongolska objevujeme tváře země, která je obrazem svého zakladatele Čingischána.

Reklama

Související témata: