Hlavní obsah

Krasobruslař Březina se chystá zařazovat hned dva čtverné skoky

BRNO

Hned dva čtverné skoky se chystá v nadcházející sezoně zařazovat do svých programů český krasobruslař Michal Březina. Čtvrtý muž z letošního mistrovství Evropy i světa trénuje čtverný toeloop i salchow a plánuje, že je bude skákat nejen ve volné jízdě, ale i v krátkém programu. "Chci skákat kombinaci čtverného a trojitého toeloopu a čtverný salchow z kroků," řekl Březina v rozhovoru pro web goldenskate.com.

Foto: Andy Clark, Reuters

Krasobruslař Michal Březina na olympijských hrách ve Vancouveru.

Článek

Takto obtížné skoky v krátkém programu dosud nezařazoval nikdo ze světové špičky, ti nejlepší se pokoušeli jen o kombinaci s čtverným toeloopem.

Březinovi by jeho odvaha mohla vynést výrazné zlepšení osobního rekordu, který má v současné době hodnotu 81,75 bodu. "Teď mám nejlepší známku za technickou hodnotu 45, a to tam nebyl ani jeden čtverák. Když se mi povedou dva, může se tato známka dostat k šedesáti, pokud zvládnu všechno ostatní," kalkuloval.

Pokud by za komponenty dostal jako v uplynulé sezoně kolem 35 bodů, mohl by atakovat i světový rekord Jevgenije Pljuščenka. Ten dostal na letošním ME za krátký program 91,30 bodu.

V olympijské sezóně mu to ještě trenéři nedovolili

Čtverné skoky dvacetiletý krasobruslař s úspěchem zkoušel v tréninku už v olympijské sezoně, ale od trenérů Karla Fajfra a Petera Starce nedostal povolení riskovat je v soutěži. "Byl jsem trochu smutný, že jsem je nemohl zkusit, ale co jsem mohl dělat? Oni mají větší slovo," posteskl si.

Krasobruslař Michal Březinafoto: Ivana Roháčková

Pro nadcházející sezonu ve spolupráci s renomovaným choreografem Pasqualem Camerlengem připravil nový krátký program s doprovodem japonských bubnů. "Udělali jsme to, protože mistrovství světa je příští rok v Tokiu. Doufám, že se to bude líbit japonským fanouškům i rozhodčím, protože je to jejich národní hudba," vysvětlil.

Zatím se setkal jen s pozitivním ohlasem. "Každý, kdo ho zatím viděl, říká, že je mnohem lepší než krátké programy, které jsem měl dosud," pochvaloval si krasobruslař, kterému se spolupráce s Camerlengem líbila. "Bylo to něco jiného, než na co jsem byl zvyklý. Doufám, že s ním budu spolupracovat déle, protože se mi líbí, co dělá. Vybral jsem si ho díky jeho volné jízdě pro Daisukea Takahašiho, ta byla brilantní."

Musím to odskákat a odbruslit já

Zatímco krátký program je zbrusu nový, volná jízda na motivy Američana v Paříži dozná jen drobných změn. "Musíme udělat nové kroky a změníme zařazení skoků do první a druhé poloviny programu. Musíme zapracovat na přechodových prvcích. A zbytek je na mně, já to musím odskákat a odbruslit," upřesnil Březina, který se tradičně připravuje střídavě v Oberstdorfu a v Brně.

Do sezony vstoupí na konci září na Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu, kde v předchozích třech letech vždy vystoupil na stupně vítězů. "Je to první závod, takže se při něm člověk nehoní za body ani nedělá nic zvláštního. Půjde jen o vyzkoušení programů v soutěži, zjištění reakce rozhodčích a otestování toho, jak budu schopen při závodech skákat čtveráky," dodal.

Reklama