Hlavní obsah

Český dřevorubec řízl v Americe motorovou pilou světový rekord

PRAHA

Zapsal se do historie a v ruce měl řvoucí stroj. Piliny létaly a diváci byli u vytržení. Dřevorubec Martin Komárek pokořil největší konkurenty z celé planety. Je držitelem světového rekordu v disciplíně Stock Saw - řezaní kmene klasickou motorovou pilou. Zařízl čas na hodnotě 9,445 sekundy. Rekord padl v americké sérii Stihl Timbersports.

Foto: Adam Hardbottle

Český dřevorubec Martin Komárek

Článek

K tomu se tento Čech stal v 25leté historii vůbec prvním Evropanem, který se dostal do závěrečných finálových bojů, kde nakonec obsadil sedmé místo.

„Je to úžasné. Už jen samotný postup do finále byl neuvěřitelně těžký, ale infarktový. Finále už jsem si užíval a světový rekord, tomu sám nemohu ještě uvěřit,“ byl nadšený český dřevorubec.

Český dřevorubec Martin Komárek.foto: Adam Hardbottle

Věděl proč. Americká profesionální série je považována za nejprestižnější v tomto sportu. Celý svět zde měří síly, a to bez omezení. Podle všeho se Komárek zapsal do historie v pravý čas. Příští rok by se měla tato série uzavřít jen pro zástupce amerického kontinentu. „Výkony tu jsou neskutečně vyrovnané a rozhodují opravdu nejmenší detaily. Třeba disciplíny se sekerou, ve kterých v Evropě sbírám body, tak tady v nich paradoxně mnohdy ztrácím. A není to rozhodně tím, že bych je nějak zásadně pokazil,“ přiznal drvoštěp.

„To, že se mi dařilo v disciplínách s motorovou pilou, je asi dáno tím, že jsem klidnější a koncentrovanější. Tyto disciplíny jsou především o hlavě. Možná už jsem závodnicky více dospěl a také jsem se zklidnil s příchodem otcovství,“ doplnil s úsměvem Komárek, který se tento víkend účastní mistrovství světa v Rakousku.

Reklama

Související témata: