Hlavní obsah

Člen zlatého týmu na ME ve stolním tenisu Ovtscharov dopoval

KOLÍN NAD RÝNEM

Stolní tenista Dimitrij Ovtcharov, který na nedávném mistrovství Evropy pomohl německému družstvu k titulu mistrů Evropy, měl ještě před ostravským šampionátem pozitivní test na doping. Dvaadvacetiletý ukrajinský rodák odevzdal 23. srpna při mimosoutěžním odběru vzorek, ve kterém laboratorní zkouška odhalila zakázanou látku clenbuterol. Němci však o zlato z Ostravy nepřijdou.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Stolní tenista Dimitrij Ovtcharov v boji s Josefem Šimončíkem na ostravském šampionátu.

Článek

O pozitivním testu informoval německý svaz DTTB, který Ovtcharovovi do vyřešení případu zastavil činnost. Třináctý hráč světového žebříčku, který má i olympijské stříbro ze soutěže družstev v Pekingu, popřel, že by někdy bral nedovolené prostředky. Domnívá se, že se mu clenbuterol mohl dostat do jídla na turnaji v Číně, kde hrál pár dnů před testováním.

Ovtcharov byl v Ostravě členem družstva, které získalo zlatou medaili. Ve finále s Bělorusy už ale nenastoupil, protože v předchozím semifinále proti Francii si poranil kotník. V základní skupině předtím pomohl ziskem jednoho bodu porazit český výběr, nastoupil i ve čtvrtfinále proti Švédsku. Německý svaz ujistil na svém webu, že v té době neměla federace ani hráč samotný o pozitivním testu ani tušení.

Němci se o ostravské zlato bát nemusejí. Podle pravidel Světové antidopingové agentury jsou totiž výsledky v soutěžích družstev anulovány jen v případě, že má člen týmu pozitivní nález přímo v dané soutěži.

Reklama