Hlavní obsah

Sáblíková už po nemoci trénuje, v Berlíně chce jet

BERLÍN/PRAHA

Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková po střevní chřipce už v Berlíně trénuje. Ke konci týdne se tu jede druhý podnik Světového poháru. V pátek je na programu trať 1500 m a v sobotu tři kilometry. „Nechci nic zakřiknout, ale lepší se to,“ říkala do telefonu Právu Martina Sáblíková.

Foto: Petr Horník, Právo

Martině Sáblíkové už je lépe, v Berlíně by měla jet.

Článek

V úterý poprvé vstoupila na led berlínského oválu. „Nejdřív se zkusila rozběhat, ale nešlo to. Žaludek se znovu ozval, i když už nemá průjem ani nutkání zvracet. Proto se jen rozcvičila strečinkem. Na ledě vypadala velmi dobře. Na to, že týden pořádně nejedla a nemoc ji hodně oslabila, odjezdila hodně kol. Zátěž zvyšujeme velmi opatrně, i když času už moc nezbývá. Doufáme, že potíže definitivně odezněly a nyní už se to bude jen lepšit,“ přál si její trenér Petr Novák.

„Samozřejmě to pořád ještě není ono. Nedá se ani říct, kolik mi bude chybět sil, to se pozná až při závodě. Cítím se ale mnohem lépe. Nechci to zakřiknout, ale věřím, že to zvládnu. Pokud to bude jen trochu možné, určitě pojedu,“ říkala Sáblíková.

Do spekulací, zda pojede i v pátek, nebo se koncentruje na sobotní tři kilometry, se nechtěla pouštět.

Rozhodnutí padne v pátek

„O tom rozhodneme až před startem. Přihlásím ji na oba závody, ale až v pátek při rozcvičení uvidíme, jak se bude aktuálně cítit. Pokud by to nebylo dobré, patnáctistovku by nejela. Není to její hlavní trať,“ zdůraznil Novák.

Naplno trénuje Karolína Erbanová, která byla z nedělní patnáctistovky v Heerenveenu diskvalifikována. „Zatímco z jejího výkonu na kilometr jsem byl zklamaný, patnáctistovku jela velmi dobře. Bohužel vjela soupeřce do dráhy a rozhodčí ji diskvalifikovali. Je to škoda, ale jejich verdikt byl naprosto v pořádku. Před závody si ještě rozebereme celou situaci, aby se něco podobného neopakovalo,“ konstatoval Novák.

Erbanová bude v Berlíně startovat ve skupině A na všech třech tratích, tedy 500, 1000 i 1500 metrů. O vylepšení pozice budou bojovat Milan Sáblík a Pavel Kulma.

Berlínská hala Sportforum bude o víkendu vyprodána. Němečtí fanoušci očekávají vítězství Wolfové na 500 m a triumf Beckertové na 3000 m nad Sáblíkovou. Česká ledová královna tu loni na této trati vyhrála a právě v Berlíně odstartovala svoji nejúspěšnější sezónu v kariéře.

Reklama

Související témata: