Hlavní obsah

CAS bude od pondělí jednat o ruském dopingu na tajném místě

Lausanne

Přes zhoršující se situaci s druhou vlnou pandemie koronaviru se od 2. do 5. listopadu bude Sportovní arbitrážní soud (CAS) zabývat odvoláním Ruska proti čtyřletému zákazu účasti na vrcholných sportovních akcích. Vzhledem k nové vlně šíření covidu-19 budou uplatněna přísná opatření a jednání se v Lausanne uskuteční s vyloučením veřejnosti a na tajném místě. Zúčastněné strany, právníci, svědkové a experti se slyšení zúčastní osobně nebo prostřednictvím videokonference.

Foto: Sport.cz

Rusko je kvůli systematickému dopingu ve vážných problémech (ilustrační foto)

Článek

CAS také oznámil, že po skončení jednacích dní nelze počítat s okamžitým rozhodnutím. Soud, kterému bude předsedat Australan Mark Williams, zveřejní verdikt v blíže neurčeném pozdějším termínu. Slyšení se mělo původně uskutečnit už v dubnu či květnu, kvůli šíření covidu-19 ale bylo odloženo.

Světová antidopingová agentura (WADA) potrestala Rusko loni 9. prosince za zmanipulování dat z moskevské laboratoře. Rozhodla, že příští čtyři roky nesmí země na olympijských a paralympijských hrách a světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou. Na vrcholných akcích včetně OH 2021 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by se mohli jako neutrální sportovci představit jen ruští závodníci, kteří prokazatelně nemají se systematickým dopingem v zemi nic společného.

Foto: Sport.cz

Ruská biatlonistka Margarita Vasiljevová si odpykala osmnáctiměsíční distanc.

Rusko sankce, které zahrnují i zákaz pořádání vrcholných akcí, nepřijalo a odvolalo se. Trest z toho důvodu dosud nevstoupil v platnost.

Reklama