Hlavní obsah

V Cheltenhamu se neběželo, Váňa je druhým trenérem Crystal Cupu

CHELTENHAM

Sedminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa se stal druhým nejlepším trenérem premiérového ročníku mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010. V konečném pořadí prohrál o dva body s francouzským koučem Jéromem Follainem.

Foto: Martin Polák , Právo

Josef Váňa je druhým trenérem Crystal Cupu.

Článek

Poslední závod desetidílného Crystal Cupu se měl jet dnes v anglickém Cheltenhamu, ale kvůli nepříznivému počasí byl zrušen. O celkových vítězích premiérového Crystal Cupu, jehož nejštědřeji dotovanou součástí byla říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, se rozhodlo ve francouzském Compiegne.

Váňa uspěl v hodnocení trenérů díku tomu, že dovedl Tiumena k vítězství ve Velké pardubické a Lutin des Bordes zvítězil na italské dráze v Meranu. Jedenáctiletý valach Lutin des Bordes se dělil v kategorii koní o třetí příčku s Alpha Speedem.

Francouz Follain vládl

Hlavní kategorie ovládl Francouz Follain, jenž zvítězil vedle trenéra i mezi majiteli. Na konto si tak dohromady připsal prémii 35 tisíc eur (přes 880 tisíc korun) a získal i poháry z českého broušeného skla. Další dvě prvenství putují do Irska. Nejlepším jezdcem je John Laurence Cullen a nejúspěšnějším koněm Another Jewel.

V hodnocení majitelů skončila stáj Scuderia Merano-Váňa šestá. O stejné umístění se mezi jezdci podělili Josef Váňa mladší a Josef Bartoš.

Příští rok bude Crystal Cupu obsahovat stejně jako letos deset dostihů na stejných místech. Opět jeho součástí bude 121. Velká pardubická České pojišťovny. K seriálu ale budou zařazeny i tzv. přidružené dostihy. Půjde o švédskou Velkou národní na závodišti Strömholm, Virginia Gold Cup v USA, kros v italském Roma Cappanelle a tři dostihy na švýcarských závodištích v Aarau, Mainfeldu a Frauenfeldu.

Reklama