Hlavní obsah

Při žehlení na televizi nekoukám, jde o ruce, přiznala Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se na víkend se vrátila domů, aby si vyprala, zabalila kufry a v pondělí už ji čeká cesta do Moskvy a dlouhá zimní šňůra, kterou vyplní tři závody Světového poháru a dva světové šampionáty. „Stihnu jen trochu potrénovat, vyprat a vyžehlit,“ nastínila svůj víkendový program královna českého sportu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Před čtrnácti dny vás na evropském šampionátu v Collalbu pronásledovalo zranění třísel. Jak jste na tom se zdravím aktuálně?

My jsme v Collalbu zůstali, takže jsem trénovala, co třísla dovolila, tedy bez startů. Poslední tři dny už to bylo dobré. Mohla jsem znovu začít zkoušet i starty a ostré třístovky.

Takže zdravotní problémy jsou definitivně minulostí?

Už jich v téhle sezóně bylo dost. V listopadu mne žaludeční problémy připravily o jeden závod Světového poháru, v Collalbu mi situaci komplikovala třísla. Nějaké potíže ve mně dřímají, ale s těmi si umím poradit. Úplně zdravý asi není žádný vrcholový sportovec.

Tři dny je krátká doba, co za ni stihnete?

Stihnu jen trochu potrénovat, vyprat a vyžehlit. Horu prádla pak srovnám do komínků a zase zabalím do kufrů.

Krátíte si nezáživné žehlení koukáním na televizi?

Kdepak! Pří žehlení na televizi nekoukám, jde o ruce. Bála bych se, že si je také přežehlím. Raději poslouchám hudbu.

Trenér Petr Novák říká, že sušičku na prádlo máte, ale chtělo by to nějakého robota, který by sám žehlil, jako je ten, co sám vysává podlahu... 

Už aby tu byl. Žehlení není úplně moje hobby.

Vraťme se na ovály. Na začátku roku jste obhájila titul absolutní mistryně Evropy. Teď vás čeká dlouhá šňůra důležitých závodů. Co pro vás z tohoto pohledu znamená zlato z Collalba?

Především mě uklidnilo a zvedlo zdravě sebevědomí, že pořád umím vyhrávat. Důležité je, že jsem se uklidnila, normálně spím a pokud se mi nezblázní hlava, mělo by to být dobré.

Takže další závody pojedete o jen o zlato?

To nikdy neslibuji, ale chci stát v každém z nich na bedně, tedy trenér mi říká, že mám stát v každém na bedně. A také tvrdí, že pojedu ještě tři zimní olympiády. Pokud počítá i Turín a Vancouver tak ano, dál to neplánuji. Vždycky záleží na zdraví.

Co vás vlastně v té dlouhé šňůře čeká?

Už na konci příštího týdne závod Světového poháru v Moskvě. Tam pojedu pět kilometrů, což je moje trať a chtěla bych ji vyhrát. Potom přelétáme za oceán, kde se jede v Calgary mistrovství světa ve víceboji a v Salt Lake City je na programu další svěťák s trojkou. Odtud míříme rovnou do Heerenveenu, kde se začátkem března jede finále Světového poháru a další týden pak sezóna vyvrcholí v německém Inzellu světovým šampionátem na jednotlivých tratích.

Prý se vrací vaše velká soupeřka Claudia Pechsteinová...

Je to tak. Podle mých informací má jet 12. února kvalifikaci, na níž by si měla vybojovat účast na mistrovství světa na jednotlivých tratích. Dva roky kvůli trestu za doping nezávodila, prý uvažovala i o sebevraždě, ale vrací se určitě bude bojovat o medaile.

Reklama