Hlavní obsah

Konečně pořádní soupeři. Bratry Kličkovy čekají velké výzvy

KOLÍN NAD RÝNEM/PRAHA

Nuda skončila, fanoušci nadšeně plesají. Ukrajinským boxerským šampiónům v nejtěžší váze tentokrát nebudou do ringu předhozeni soupeři předem odsouzení k záhubě, ale borci, jejichž um může bratry Kličkovy přivést do úzkých.

Foto: Jan Švarc

Vladimir Kličko a Ondřej Pála

Článek

Vitalij se už v sobotu střetne v Kolíně nad Rýnem s Kubáncem Odlanierem Solisem (od 22.45 h vysílá RTL), Vladimir zase hodlá v létě ztrestat drzého Brita Davida Haye. Nejprestižnější boxerská kategorie byla v posledních letech s rostoucí dominací sourozenecké dvojice považována za stále méně zajímavou.

Bratři Kličkové trochu jinak.foto: repro YouTube

„Bude to jako vždycky. Nějaký chlápek přijede, dostane namláceno, zase se sbalí a poletí domů,“ pravil před jednou z Kličkových obhajob bývalý mistr světa George Foreman. O víkendu ale může být vše jinak. Mezi šestnáct provazů se tentokrát postaví borec, který zažil slávu už jako amatér. „Je to trojnásobný mistr světa, vítěz olympiády, žádný nazdárek,“ připomněl šéf České boxerské asociace Svatopluk Žáček.

Solis chce tituly i z profi ringu

Po emigraci do Německa chce třicetiletý Solis tituly i z profesionálního ringu. „Není to klasický představitel jejich školy. Nikdy to nebyl takový vláčný tanečník jako jeho předchůdci, on měl hlavně pořádnou ránu,“ vzpomínal Žáček, který Kubánce viděl v akci naposledy při působivé destrukci Rusa Romančuka ve finále mistrovství světa v Číně v roce 2005.

I trenér staršího z Kličků Fritz Sdunek tuší, že Vitalij od roku 2003, kdy v památném boji prohrál s fenomenálním Lennoxem Lewisem, těžšího protivníka neměl. „Uznávám soupeřovy kvality, zejména rychlost. Ale přece jen: Vitalij je mnohem zkušenější,“ odkazuje německý kouč na pouhých sedmnáct Solisových zápasů mezi profesionály. Kličko jich nasbíral o 26 více. „Koná se to v Německu. Vitalij vyhraje,“ tipoval Žáček.

Před deseti lety na amatérském mistrovství světa v Belfastu Solis impozantně otočil bodové skóre proti Hayeovi. Brit bude mít na začátku července podobnou možnost jako jeho někdejší kubánský přemožitel. Pokusí se sesadit z piedestalu nejlepší těžké váhy planety pro změnu Vladimira Klička. „Pokud se ovšem Vladimir nezraní. On se mě totiž bojí,“ zopakoval držitel mistrovského pásu WBA Haye jednu z průpovídek, díky nimž je pravidelným okupantem titulních stránek bulvárních novin.

Kličkovy už několikrát označil za „sestry“, kterým „urazí hlavy do pátého kola.“ A hlavně Vladimira tím strašlivě naštval. „Bude trpět. Dvanáct kol ho budu naklepávat a pak ho dorazím,“ hřměl Kličko. Jisté je jedno: z těžké váhy je zase zajímavý artikl. A z toho musí mít každý boxerský fanoušek radost.

Poslední obhajoby Kličků
VITALIJ (39 let, mistrovský pás WBC)
Briggs (USA) na body.
Sosnowski (Pol.) TKO 10. kolo.
Johnson (USA) na body.
Arreola (USA) RTD 10. kolo.
Gomez (Kub.) TKO 9. kolo.
Peter (Nig.) RTD 8. kolo.
VLADIMIR (34 let, pásy IBF a WBO)
Peter KO 10. kolo.
Chambers (USA) KO 12. kolo.
Čagajev (Uzb.) RTD 9. kolo.
Rahman (USA) TKO 7. kolo.
Thompson (USA) KO 11. kolo.
Ibragimov (Rus.) na body.
Pozn.: Zkratka RTD znamená, že soupeř vzdal.

Reklama