Hlavní obsah

VIDEO: Tyson zavítal do Prahy. Sladký bonbón, který vydal jediný zvuk - jéé

PRAHA

Objevil se na dlouhém molu a všechny reflektory zacílily na jedinou postavu. Na ikonu, která dávala v dobách slávy boxu šmrnc. Ať už to bylo v jakékoli podobě. Železný Mike Tyson se stal českou a pražskou realitou. Přes sedm tisíc fanoušků v Tesla Areně se stalo VIP hosty, viděli na vlastní oči člověka, který byl modlou, který vydělal a prohýřil milióny, který měl problémy se zákonem. Někdejší šampión těžké váhy ve čtvrtek zavítal na galavečer Heroes Gate 3, kde byl hostem.

Foto: Petr Hlouše, Právo

Mike Tyson na galavečeru v Praze předal cenu. Vítězný pás od něj dostal Ivan Buchinger, který porazil v souboji o titul mistra světa MMA WKF Maratbeka Kalabekova.

Článek

Když se čtyřiačtyřicetiletý Tyson zjevil, všichni v hale povstali, fotoaparáty a telefony pracovaly se zvýšenou frekvencí, každý chtěl mít tuto výjimečnou událost uloženou na památku. Po fiasku před několika měsíci, kdy slibovaná návštěva nedopadla, se natěšení dočkali. Přišel velký muž činů, ale menší postavy. V záběru televizních kamer vypadal vždy větší.

Kdo čekal, že bude pár metrů od tohoto muže, idolu, modly, boxera, otce, chovatele holubů, kdysi problémového chlapa, který ukousl v průběhu zápasu Holyfieldovi ucho, byl spokojen, kdo chtěl více, asi byl zklamán. Mike Tyson byl sedící, usmívající, ale muž mlčící, zraky občas klopící. Chvílemi jako by i nesvůj. Dvakrát v Tesla Areně vstoupil do ringu, do čtverce, kde byl králem, kde mu svět ležel u nohou, kde jeho pohyby a grimasy sledovaly milióny.

Mike Tyson po příletu do Prahyfoto: ČTK/

Teď? V Praze na večeru nepromluvil. Jediný jeho slyšitelný tón byl: „Jéé,“ v ten moment se držela minuta ticha za tragédii v Japonsku. To ale on patrně nevěděl, protože tato událost byla ohlášena v českém jazyce.

Jinak mezi zápasy v klidu pojídal brambůrky, pošťuchoval se s dětmi, které byly poblíž, poklepával si prsty do rytmu hudby, která duněla arénou při příchodu bojovníků, dokonce předvedl pár naznačených úderů. To vsedě a v saku elegantně oblečen.

On, ač nenavlékl rukavice, byl tím hlavním, kdo byl středem zájmu. Což bylo znát i na těch, kteří šli do ringu ukázat svoji sílu a umění. Nebylo z jedenácti zápasů bojovníka, který by na stůl pod ringem nepohlédl. Na postavu, kterou zdobí v obličeji tetování a je nepřehlédnutelná. Aby ne. Být pár metrů od člověka, která psal dějiny, se každému nepovede. V Česku už možná nikdy. A to přítomní věděli.

Boxer Mike Tyson na galavečeru v Prazefoto: Právo/Petr Hloušek

Pečlivě hlídaná hvězda se v jeden moment proměnila v sladký bonbón, ze kterého chtěl každý ochutnat. Patnáctiminutová pauza mezi zápasy se VIP prostoru, který byl pečlivě ohraničen a střežen, změnila v jeden velký chumel fotografujících, kteří chtěli jediné - ulovit Tysona. Aspoň kousek.

Když rodák z Brooklynu předal vítězný pás pro Ivana Buchingera, který porazil v souboji o titul mistra světa MMA WKF Maratbeka Kalabekova, odešel pečlivě hlídán z očí těch, kteří se dočkali.

Za Tysonem se zavřely dveře a nejmladší světový šampión těžké váhy odešel, atrakce zmizela. Do středu zájmu se dnes zase v pražských Holešovicích vrátí Matějská pouť.

Reklama