Hlavní obsah

Triatlonisté nechtějí plavat v oceánu u Jokohamy

SYDNEY

Elitním triatlonistům se nelíbí, že mezinárodní federace ITU nezrušila květnový závod mistrovství světa v Jokohamě, kde se plavecká část dlouhá 1,5 km koná v přístavu. O 300 kilometrů dál ve Fukušimě přitom do oceánu vypouštějí z poničené elektrárny po nedávné přírodní katastrofě radioaktivní vodu.

Článek

Proti konání druhého závodu světového šampionátu, v němž jde také o body do olympijské kvalifikace, protestují olympijští vítězové Němec Jan Frodeno a Australanka Emma Snowsillová.

"Mám za to, že ITU nemá právo takhle rozhodovat za sportovce," prohlásil Frodeno pro australská média před víkendovým startem mistrovství světa v Sydney. "I když v Japonsku závodím rád, nemyslím si, že je dobrý nápad tam příští měsíc jezdit. Turistické organizace po celém světě radí lidem, aby tam nejezdily," řekl německý triatlonista.

Podle něj má stejné obavy většina závodníků. "Od chvíle, co mi přišel e-mail, že se závod uskuteční, jsem četl zprávy, že Japonci vypustili do oceánu 11,5 milionu litrů radioaktivní vody. To mi nepřijde jako moc bezpečné. Nemá smysl riskovat zdraví kvůli olympijské kvalifikaci," uvedl Frodeno.

Reprezentační kouč českých triatlonistů Jiří Seidl uvedl, že definitivně se má o osudu závodu rozhodnout v úterý. "Počkáme na rozhodnutí ITU, která bude po protestech znovu jednat v Sydney," uvedl Seidl pro web www.triatlon.cz. Jeho svěřenkyně Vendula Frintová si již s velkým předstihem koupila letenku na cestu z Austrálie, kde přes zimu trénuje, domů a letět má přes Jokohamu. "Takže tam určitě poletí. Zda bude závodit, to se teprve uvidí," řekl Seidl.

Reklama

Související témata:
Jaderná energie