Hlavní obsah

Tragická nehoda během tréninku. Raketový muž je po smrti

Dubaj/Praha

Smutná zpráva zasáhla svět extrémních sportů. Francouzský kaskadér Vince Reffet, který proslul létáním na speciálním zařízení zvaném jet-wing, tragicky zahynul. Šestatřicetiletý rodák z francouzského Annecy se zřítil v poušti nedaleko Dubaje během tréninku a na místě zemřel. Zvěsti o jeho smrti potvrdila skupina Jetman Dubai, kterou Reffet reprezentoval a s níž pokořil několik milníků v létání na jet-wingu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Raketový muž Reffet zahynul během tréninku v Dubaji. Archivní záběryVideo: Reuters

 
Článek

Skupina Jetman Dubai neposkytla žádné bližší detaily incidentu. Na prošetření události plně spolupracuje s dubajskými úřady. Zástupci Generálního úřadu pro civilní letectví Spojených arabských emirátů se k nehodě rovněž nechtěli vyjadřovat.

Reffet proslul svými kaskadérskými kousky na přístroji zvaném jet-wing. Jde o konstrukci švýcarského vynálezce Yvese Rossyho. Zařízení je vybaveno křídly z karbonových vláken, ke kterým jsou připevněny čtyři raketové motory. Ty jsou přímo ovládány pilotem a křídla jsou schopná dosáhnout rychlosti až 400 km/h.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jetman Dubai (@jetman)

Pilot Reffet v Dubaji pomocí jet-wingu nedávno například vyletěl do úctyhodné výšky 1 800 metrů. Známý je ale i jeho průlet Nebeskou bránou v čínském národním parku Tchien-men nebo přelet Alp.

Úkolem vyšetřovatelů dubajského incidentu bude zjistit, jestli za tragickou smrtí šestatřicetiletého kaskadéra stála jeho vlastní chyba, nebo selhání stroje.

Reklama

Související témata: