Hlavní obsah

Japonka Andová se po čtyřech letech vrací na krasobruslařský trůn

MOSKVA

Japonka Miki Andová se po čtyřech letech vrátila na trůn krasobruslařské mistryně světa. Na šampionátu v Moskvě porazila se ziskem 195,79 bodu korejskou favoritku Kim Ju-na, která zaostala jen o 1,29 bodu. Bronz připadl Italce Carolině Kostnerové.

Foto: Sport.cz

Japonka Andová se po čtyřech letech vrátila na krasobruslařský trůn.

Článek

V soutěži tanečních párů získali pro USA první titul v disciplíně v historii Meryl Davisová s Charliem Whitem. Druzí skončili obhájci titulu a olympijští šampioni Tessa Virtueová, Scott Moir z Kanady, bronz získali američtí sourozenci Maia a Alex Shibutaniovi. Český pár Lucie Myslivečková, Matěj Novák nepostoupil do volných jízd a skončil na 22. příčce.

Třiadvacetiletá Andová zazářila na šampionátu v roce 2007, kdy překvapivě získala zlato. Od té doby se jí povedlo skončit pouze jednou třetí a na další výraznější úspěch si musela počkat až do dneška.

Ve volné jízdě navázala na vydařený krátký program a i přes menší zaváhání při flipu dokázala vyhrát vyrovnaný souboj s Kim Ju-na. Body nastřádala i tím, že většinu svých skoků si nechala až do druhé části jízdy, za což byla lépe ohodnocena.

Olympijská vítězka a světová rekordmanka Kim Ju-na šla do volných jízd s minimálním náskokem a věděla, že k poražení Andové potřebuje zajet naplno. To se jí však nepovedlo, když hned dvakrát skočila místo dvojitého skoku jen jednoduchý, což ji stálo bodovou ztrátu.

Stejně jako loni, kdy prohrála s jinou Japonkou Mao Asadaovou, se Kim Ju-na musela spokojit se stříbrem. Ve dvaceti letech však už má na kontě vynikající bilanci pěti medailí z mistrovství světa v řadě.

Obhájkyni prvenství Asadaové soutěž nevyšla. Dvojnásobná mistryně světa a stříbrná medailistka z olympijských her ve Vancouveru potvrdila ztrátu formy a po několika bodových odpočtech za nedotočené skoky zaostala za svým osobním maximem o 33 bodů.

Nakonec jí to stačilo alespoň na šesté místo. Pomohlo jí k tomu však zaváhání domácí favoritky Xenie Makarovové, která bojovala o bronzovou medaili, ale volnou jízdu pokazila. Dokonce předvedla kombinaci navíc, za což ji rozhodčí potrestali výrazným bodovým odpočtem. K nelibosti ruského publika spadla až na sedmou pozici.

Mistrovství světa v krasobruslení v Moskvě:
Ženy: 1. Andová (Jap.) 195,79 b., 2. Kim Ju-na (Korea) 194,50, 3. Kostnerová (It.) 184,68, 4. Leonovová (Rus.) 183,92, 5. Czisnyová (USA) 182,25, 6. Asadaová (Jap.) 172,79.
Taneční páry: 1. Davisová, White (USA) 185,27, 2. Virtueová, Moir (Kan.) 181,79, 3. Shibutaniová, Shibutani (USA) 163,79, 4. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 163,54, 5. Weaverová, Poje (Kan.) 160,32, 6. Bobrovová, Solovjov (Rus.) 160,23, ...22. Myslivečková, Novák (ČR) nepostoupili do volných jízd.

Reklama